Více než třetina českých firem sníží investice, vyplývá z průzkumu

Události: České firmy budou méně investovat (zdroj: ČT24)

V následujícím období bude investovat více či stejně jako v uplynulém roce 65 procent tuzemských firem. Na 35 procent podniků plánuje prostředky určené pro investice snižovat. Vyplývá to z průzkumu, který Hospodářská komora uskutečnila ve druhé polovině listopadu mezi 398 členskými firmami.

Komora výsledek v situaci s extrémně nejistými vyhlídkami dalšího vývoje označila za potěšující, očekávala horší číslo. Proti výsledkům z letošního srpna se ale změnila struktura odpovědí.

Zatímco před třemi měsíci očekávaly pokles investic především menší firmy a ty velké počítaly častěji s růstem, v listopadu jsou výsledky u všech sledovaných velikostních kategorií v podstatě shodné. Ukazuje se tak snížení investičního apetitu i u velkých hráčů s relativním dostatkem peněz.

Co se týče oborového členění, zhoršení investiční aktivity se zřejmě bude týkat hlavně koronavirovou krizí nejvíce postižených oborů. Tedy restauračních služeb, cestovního ruchu a části maloobchodu.

Většina respondentů (54 procent) uvedla, že snaha udržet či rozšířit produkci zboží a poskytování služeb jsou hlavním motorem pro investování v jejich firmě. Týká se to především služeb a firem s více než 250 zaměstnanci. Dvě pětiny účastníků ankety potřebují investovat, aby zvýšily produktivitu práce. Na 37 procent respondentů pro to, aby snížili náklady.

Rostoucí náklady a nejistota

Nejčastěji zmiňovanou překážkou investic jsou rostoucí náklady práce (50 procent), a to především u menších firem. Dále ve stavebnictví a v restauračních službách. V těsném závěsu skončila nejistota ohledně dalšího vývoje (47 procent). Tu pociťují zvláště silně firmy v restauračních službách, vzhledem k mimořádným opatřením vlády v souvislosti s šířením koronaviru, a ve zpracovatelském průmyslu z důvodu narušených dodavatelsko-odběratelských řetězců.

Třetí nejintenzivněji vnímanou překážkou investic (43 procent) jsou rostoucí ceny energií, materiálů, meziproduktů a zařízení. Kvůli vyšším provozním nákladům totiž často firmám na investice nezbývají peníze.