Vliv povolenek je minimální, elektřina zdražuje kvůli plynu, říká analytik

Analytik Jan Krčál ve Studiu 6: „V Evropě jsme zatím v situaci, že nedochází k výpadkům elektřiny a nedá se čekat, že bude docházet.“ (zdroj: ČT24)

Růst cen elektřiny je důsledkem toho, že zdražuje zemní plyn. Ve Studiu 6 to řekl analytik webu Fakta o klimatu Jan Krčál. Srovnáním cenových hladin vyvrátil, že by na nynější krizi měly vliv emisní povolenky – ten je podle něj patrný spíše dlouhodobě. Křivka znázorňující vývoj cen elektřiny letos však velmi přesně kopíruje vývoj cen plynu, který je nyní nejdražším zdrojem, z nějž se elektřina vyrábí.

Cena elektřiny letos od jara stoupla zhruba z 60 eur za megawatthodinu na nynějších 180 eur za megawatthodinu. Podle analytika Jana Krčála je hlavní příčina jasná – růst cen zemního plynu. „Když se na burze prodává elektřina, cenu vždy určuje nejdražší zdroj, který je v danou chvíli ještě potřeba. Což je v tuto chvíli zemní plyn. Takže důvod prudkého nárůstu ve druhé polovině roku je kvůli nárůstu ceny zemního plynu,“ poukázal.

Ze srovnání cen plynu a elektřiny vyplývá, že je vývoj takřka totožný. Zásadně se naopak na letošní situaci neprojevil trh s emisními povolenkami, jejichž cena sice stoupá, ale velmi zvolna. „Přímý vliv na tuto konkrétní krizi vysokých cen elektřiny je, myslím, minimální. Mohli bychom se bavit o dlouhodobém vlivu, co s trhem dělají emisní povolenky, jaký tlak na určité segmenty vytvářejí,“ podotkl Krčál.

Ceny elektřiny (v korunách za MWh)
Zdroj: Kurzy.cz
Roční vývoj ceny plynu (v korunách za MWh)
Zdroj: Kurzy.cz

Pakliže lze ze zdražování elektřiny „obvinit“ plyn, je nasnadě otázka, proč zdražuje plyn. V Česku se občas hovoří o vztazích s Ruskem, ovšem podle Krčála je zdražování plynu celosvětový problém. „Nejzásadnější faktor je celosvětový nárůst poptávky. Je to celosvětová situace, primárně způsobená rychlým oživením po covidu-19, které trh nečekal. Dodavatelé se na to nepřipravili, takže teď je hlad po energiích po celém světě,“ uvedl.

Obnovitelné zdroje ovlivňují podle něj hlavně dlouhodobou stabilitu cen elektřiny. Projevuje se na něm, zda dostatečně svítí slunce či zda fouká vítr. Potom ceny klesají, když nesvítí a nefouká, naopak stoupají. Je to tím, že obnovitelné zdroje nemají variabilní náklady – není třeba shánět uhlí nebo onen plyn.

„Cena elektřiny bývala víc stabilní během dne, během roku, teď se dostává do dvou pólů. Může být velmi levná, pokud spotřebu v danou chvíli pokryjí jaderné zdroje a obnovitelné zdroje, anebo je velmi drahá, pokud obnovitelné zdroje nejsou zrovna k dispozici, a je potřeba zapojit plyn nebo uhlí,“ srovnal.