Ceny průmyslových výrobců stoupají nejvýrazněji od listopadu 2004, podle analytiků ovlivní inflaci

V červenci stouply ceny průmyslových výrobců meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti loňsku vzrostly také ceny zemědělských výrobců o 5,2 procenta, stavebních prací o 5,6 procenta a tržních služeb pro podniky o jedno procento.

Letos stoupají ceny průmyslových výrobců už od února a růst vytrvale zrychluje. „Výrazný vliv mají nadále ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které meziročně vzrostly o dvacet procent,“ sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

„V meziročním srovnání se hlavním tahounem zdražení stalo odvětví kovodělné, a odsunulo tak sektor rafinérský na pomyslné druhé místo. S ohledem na aktuální stabilizaci ceny ropy je pravděpodobné, že proinflační vliv ceny ropy bude slábnout,“ uvedl analytik Komerční banky Michal Brožka. „V ostatních sektorech panují stále potíže se subdodávkami, a pravděpodobně tak uvidíme další zdražení, i když i zde by toto tempo mělo slábnout,“ doplnil.

V průmyslu stouply také například ceny chemických látek a výrobků o 37,7 procenta nebo ceny dřeva, papíru a tisku o 17,9 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 1,2 procenta, z toho rostlinných a živočišných olejů a tuků o 16,1 procenta a mléčných výrobků o 3,7 procenta. Zlevnily pouze dopravní prostředky o 1,1 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 2,4 procenta.

Růst cen průmyslových výrobců ovlivní spotřebitelskou inflaci, tvrdí analytici

Výrazný růst cen průmyslových výrobců podle analytiků oslovených ČTK ukazuje, že výrobci budou muset přenášet vyšší ceny na konečné zákazníky, a spotřebitelská inflace tak nepoleví ani v dalších měsících. „Tlak na růst cen ve výrobě stoupá především v důsledku vývoje v zahraničí. Firmy proto budou nuceny stále více přenášet vyšší náklady na konečné spotřebitele. Obrat v tomto směru nepřinese přísnější domácí měnová politika, ale teprve náběh těžebních, výrobních a dopravních kapacit a s ním spojené uklidnění situace na komoditních trzích,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Doplnil, že jasnou příčinou výrobní inflace jsou vysoké ceny komodit.

„Pro spotřebitelské ceny dnes (v pondělí, pozn. red.) zveřejněný výsledek ukazuje, že nákladová inflace se ještě neukázala v celé své síle a po zbytek roku bude tlačit ceny vzhůru,“ sdělil analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Proto také očekává, že spotřebitelská inflace ještě stoupne z červencových 3,4 procenta až ke čtyřem procentům na konci roku.

Podle Brožky celkově data o vývoji cen výrobců překapují vyšším růstem, což představuje i pro Českou národní banku riziko vyšší inflace. „Na zářijovém zasedání tak lze počítat s dalším zvýšením úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, ale vážně se bude diskutovat o ještě rychlejším utahování měnové politiky,“ řekl.

Zemědělství

Ceny zemědělských výrobců meziročně stouply o 5,2 procenta, takže růst ve srovnání s červnem zpomalil. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 6,8 procenta a v živočišné o 3,1 procenta. Vyšší byly oproti loňsku třeba ceny obilovin o 14,2 procenta a olejnin o 8,2 procenta. Zdražilo i mléko o 7,3 procenta, skot o 5,1 procenta a drůbež o 1,5 procenta. Zlevnila naopak zelenina o 7,1 procenta, brambory o 10,2 procenta a ovoce o 19,5 procenta. Klesly také ceny vajec o 3,5 procenta a jatečných prasat o 6,6 procenta.

Ve stavebnictví se ceny podle odhadů zvýšily o 5,6 procenta, zatímco předchozí měsíc rostly meziročně po zpřesnění odhadů o 4,9 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červenci vyšší o 12,8 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziročně o rovné jedno procento, takže růst byl podobný jako v červnu. Zdražily například služby v oblasti zaměstnání o 7,7 procenta a za poradenství v řízení o šest procent.

Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě, za právní a účetnické služby a za vydavatelské služby byly shodně vyšší o rovná dvě procenta. Klesly ceny za informační služby o 5,5 procenta, za architektonické a inženýrské služby o 1,7 procenta a za reklamní služby a průzkum trhu o 0,5 procenta.

Ceny v průmyslu v červenci stouply rekordně i meziměsíčně. Zvýšily se o 1,6 procenta, což bylo nejvíce od ledna 2008. Meziměsíčně se zvýšily i ceny stavebních prací o rovné jedno procento, zatímco ceny zemědělských výrobců klesly o 1,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.