Americká ekonomika v dubnu vytvořila jen čtvrtinu očekávaných pracovních míst

Americká ekonomika v dubnu výrazně zaostala za očekáváním. Vytvořila zhruba 266 tisíc pracovních míst, přičemž analytici očekávali téméř milion. Překvapivě tak vystoupila míra nezaměstnanosti. Přesto Spojené státy letos počítají s nejprudším růstem za čtyři dekády.

Proti březnu, kdy americká ekonomika vytvořila zhruba 770 tisíc míst, tempo růstu pracovních příležitostí prudce zpomalilo. Míra nezaměstnanosti vystoupila na 6,1 procenta z březnových šesti procent.

Agentura Reuters uvádí, že příčinou zpomalení je pravděpodobně nedostatek pracovní síly. „Mnozí budou vnímat slabé dubnové výsledky jako potvrzení, že vylepšené benefity v nezaměstnanosti omezují poptávku po práci,“ cituje Reuters ekonoma Curta Longa.

Podle analytiků ani páteční údaje amerického ministerstva práce pravděpodobně nezmění očekávání, že největší světová ekonomika se zotavuje a je na cestě k nejprudšímu celoročnímu růstu za téměř čtyřicet let.

Většina ekonomů podle agentury AP předpokládá, že situace na trhu práce se bude zlepšovat díky pokračujícímu očkování proti covidu-19 a příznivým dopadům vládních stimulačních opatření na hospodářský růst. Poradenská společnost Oxford Economics předpovídá, že letos vznikne celkem osm milionů pracovních míst a že míra nezaměstnanosti do konce roku sestoupí na 4,3 procenta.

Jde jen o jednu zprávu, říká ekonom

Analytik Peter Cardillo ze společnosti Spartan Capital Securities označil dubnový nárůst míry nezaměstnanosti za zklamání. „Doprovází to vyšší mzdy, což by mohl být problém. Je to další známka, že některá odvětví nejsou schopna najít zaměstnance,“ poznamenal.

Analytik Sameer Samana ze společnosti Wells Fargo Investment upozornil, že z jedné zprávy o trhu práce by se neměly vyvozovat žádné dalekosáhlejší závěry. „Nadále se domníváme, že trh práce zůstává na dobré cestě a bude více než dostatečně podporován spotřebou domácností,“ uvedl.

Loni se americká ekonomika kvůli pandemii propadla o 3,5 procenta, nejvýrazněji od roku 1946. V letošním prvním čtvrtletí se ale hrubý domácí produkt podle prvního odhadu ministerstva obchodu v přepočtu na celý rok zvýšil o 6,4 procenta, což je druhý nejrychlejší růst od třetího čtvrtletí roku 2003.

Americká centrální banka v březnu předpověděla, že v celém letošním roce se HDP zvýší o 6,5 procenta – nejvíce od roku 1984.