Státní dluh dosáhl 2,42 bilionu korun, na každého občana připadá 226 tisíc

O 370,2 miliardy korun se v prvním čtvrletí roku 2021 zvýšil státní dluh České republiky. Dosáhl tedy 2,42 bilionu korun, informovalo ministerstvo financí. Přispělo k tomu především vydávání státních dluhopisů s cílem zajistit splátky dluhopisů a pokrýt letošní schodek státního rozpočtu. Na financování dluhu bude letos ministerstvo financí po zvýšení rozpočtového schodku potřebovat přes 728 miliard, což je oproti původním plánům z prosince o třetinu více.

Při rozpočítání nynějšího státního dluhu by na každého občana ČR připadalo přes 226 tisíc korun. V prvních třech měsících tohoto roku se dluh v přepočtu na občana zvýšil zhruba o 35 tisíc – celkově stoupla hodnota dluhu o 370,2 miliardy.

Ministerstvo financí upřesnilo, že umístilo na domácím finančním trhu státní dluhopisy za 231,8 miliardy korun, což úřad označil za „bezprecedentní emisi státních dluhopisů“. Je podle něj potřeba kvůli výši schodku státního rozpočtu. Schodek ministerstvo v prvním čtvrtletí částečně pokrylo prodejem dluhopisů a krátkodobými rezervními operacemi na peněžním trhu za 145,9 miliardy korun.

K financování dluhu bude letos v součtu potřeba 728,4 miliardy. Tato částka oproti předpokladu z prosince vzrostla o 182,1 miliardy, což je třetina původní částky. Rozdíl souvisí s tím, že poslanci v lednu kývli ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) na zvýšení rozpočtového schodku z 320 na 500 miliard.

Ministerstvo financí odmítlo, že by pohyb výše dluhu po jednom čtvrtletí bylo možné považovat za ukazatel trendu zadlužování země. Je to podle něj dáno nesouladem rozložení většího množství aukčních dnů proti několika splátkám státních dluhopisů v průběhu roku. 

„Ministerstvo financí průběžně reaguje na situaci na finančních trzích a společně s efektivním řízením státního dluhu a disponibilní likvidity státní poklady předpokládá, že celková výše zadlužení na konci roku nepřekročí stav vykázaný k 31. březnu 2021,“ uvedl úřad. Konkrétně ministerstvo očekává ke konci roku dluh ve výši 2,5 bilionu korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. Dluh rostl každoročně mezi lety 1996 a 2013, kdy přesáhl 1,68 bilionu korun. V některých dalších letech se snižoval nebo v dalších rostl většinou jen o jednotky miliard. Loni se ale prudce zvýšil z 1,64 na 2,05 bilionu.