Český zahraniční obchod v lednu skončil v rekordním přebytku, pomohla ropa a zemní plyn

Zahraniční obchod Česka skončil v prvním měsíci letošního roku rekordním lednovým přebytkem 24,6 miliardy korun. Ve srovnání s loňským lednem byl přebytek o 7,3 miliardy korun vyšší. K příznivému výsledku pomohl především menší deficit u ropy a zemního plynu. Vyplývá to z předběžných údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

V meziročním srovnání klesl letos v lednu vývoz i dovoz. Export oslabil o 0,6 procenta na 303,1 miliardy korun. Import meziročně klesl o 3,2 procenta na 278,5 miliardy. Leden měl letos o dva pracovní dny méně než loni.

Meziměsíčně se vývoz v lednu po sezonním očištění snížil o dvě procenta. Dovoz oproti prosinci vzrostl o 1,8 procenta.

„Vyšší tempo poklesu dovozu než vývozu zboží opět zapříčinilo rekordní přebytek lednové obchodní bilance. U vývozu se na poklesu podílela především motorová vozidla a jejich díly, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Přebytek Česka v obchodu s motorovými vozidly meziročně klesl o 3,3 miliardy korun, a to v důsledku poklesu jejich vývozu o 4,7 miliardy. „Schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji se prohloubil o 1,3 miliardy,“ dodává ČSÚ.

Lepší obchod s Německem a Polskem

Vlivem nižšího dovezeného množství ropy a zemního plynu v lednu meziročně klesl deficit u těchto komodit, a to o 3,2 miliardy. Rekordní lednové bilanci českého zahraničního obchodu napomohl také o 1,8 miliardy korun nižší deficit v obchodu s potravinářskými výrobky.

Bilance českého zahraničního obchodu s členskými zeměmi Evropské unie skončila v lednu přebytkem 66,6 miliardy korun, což byl meziročně o čtyři miliardy lepší výsledek. „Největší přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem o 2,4 miliardy,“ uvádí ČSÚ. O dvě miliardy se zmenšil i deficit obchodu s Polskem.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím s mimounijními státy se meziročně zmenšil o 3,5 miliardy na 40,3 miliardy korun. U obchodu s Ázerbájdžánem a Ruskou federací přešla bilance z pasiva do aktiva, tedy více zboží se do těchto zemí z Česka vyvezlo, než se z nich importovalo.