Čína se loni poprvé stala největším příjemcem přímých zahraničních investic

Objem přímých zahraničních investic se v loňském roce kvůli pandemii covidu-19 propadl o 42 procent na 859 miliard dolarů (18,4 bilionu korun). Dostal se tak na nejnižší úroveň v tomto století a byl více než třicet procent pod minimem z doby finanční krize v roce 2009. Největším příjemcem těchto investic se stala Čína, která tak na prvním místě poprvé vystřídala Spojené státy. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Navzdory předpokládanému oživení světové ekonomiky UNCTAD očekává, že přímé zahraniční investice kvůli nejistotě kolem pandemie zůstanou slabé také v letošním roce. „Dopady pandemie na investice budou přetrvávat,“ uvedl šéf investičního odboru UNCTAD James Zhan.

Příliv přímých zahraničních investic do Číny v loňském roce vzrostl o čtyři procenta na 163 miliard dolarů. Spojené státy naopak zaznamenaly propad o 49 procent na 134 miliard dolarů. V Evropské unii se příliv přímých zahraničních investic snížil dokonce o 71 procent na 110 miliard dolarů, píše UNCTAD

Příliv přímých zahraničních investic do vyspělých ekonomik se loni propadl o 69 procent na 229 miliard dolarů, což je nejnižší úroveň za téměř čtvrt století. Rozvíjející se ekonomiky zaznamenaly pokles o 12 procent na 616 miliard dolarů. Jejich podíl na celosvětových investicích se tak vyšplhal na rekordních 72 procent.

Investice do čínských vyspělých technologií stouply o 11 procent

Čínu zasáhlo šíření koronaviru jako první zemi na světě. Peking ale dostal rychlými a přísnými opatřeními infekci pod kontrolu. Čína se tak stala jedinou velkou ekonomikou, která za loňský rok vykázala růst. Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se zvýšil o 2,3 procenta.

„Rychlý návrat k růstu HDP a cílený vládní program na podporu investic pomohly po včasné uzávěře stabilizovat investice,“ uvedla zpráva UNCTAD k vývoji v Číně. Upozornila také, že přímé zahraniční investice do čínského sektoru vyspělých technologií vzrostly o 11 procent.

Přímé zahraniční investice zahrnují například převzetí zahraničních podniků či investice do nově vznikajících podnikatelských projektů v cizině a jsou považovány za jeden z ukazatelů globalizace. Zatímco v případě nových přímých zahraničních investic Čína loni poprvé Spojené státy předstihla, souhrn všech zahraničních investic zůstává výrazně větší v USA než v Číně, dodávají The Wall Street Journal či CNBC.