Investiční pobídky pro malé a střední firmy budou dostupnější

Získání investičních pobídek bude obecně dostupnější pro malé a střední podnikatele, stejně jako pro výrobce zdravotnického zboží či ochranných pomůcek –⁠ ti nebudou muset plnit dosavadní podmínku vyšší přidané hodnoty, minimální výši investice nebo počet pracovních míst. Tyto kroky schválila v pondělí vláda, potvrdil po jejím jednání ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

V souvislosti s pandemií koronaviru a případnými dalšími krizovými situacemi chce úpravou stávajících předpisů ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zajistit soběstačnost širšího okruhu zdravotnických prostředků a farmaceutik, a odstranit tak závislost na zahraničních dodávkách. Jednodušší podmínky mají umožnit snazší přístup k podpoře formou investičních pobídek. Změna má vést také k motivaci českých producentů zaměřit se v době potřeby na vybrané výrobky.

Ministerstvo vnitra podle vládních materiálů k 8. červnu za nákup ochranných pomůcek ze zahraničí zaplatilo 4,3 miliardy korun. Úprava předpisu o investičních pobídkách by tak měla vést ke snížení výdajů ze státního rozpočtu.

Mezi strategické produkty MPO zařadilo ochranné pomůcky, laboratorní testy, vybavení pro operační sály, chirurgické nástroje, sterilizátory nebo terapeutické a stimulační prostředky. Seznam bude stanoven prováděcím právním předpisem a v případě potřeby ho bude možné flexibilně upravovat.

Česká republika je v případě respirátorů a roušek podle předsedy Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiřího Kůse už několik měsíců plně soběstačná.„Problémem je, že vláda evidentně rezignovala na vyšší přidanou hodnotu podporovaných produktů, kterou je v případě respirátorů a roušek vyšší záchyt virů,“ konstatuje.

Připomněl, že Správa státních hmotných rezerv nedávno testováním odhalila tři značky nekvalitních respirátorů z Číny, které měly platný certifikát Evropské unie vydaný v Turecku a ucházely se o zakázku v jejich tendru. „Ostatní veřejné a státní instituce včetně ministerstev a nemocnic ve výběrových řízeních na koupi respirátorů a roušek žádné testy neprovádějí. Čínským výrobcům věří, zajímá je pouze nejnižší cena. Proto lidé v první linii, kteří denně čelí vysoké virové náloži, používají k ochraně dýchacích cest čínský brak s mizerným virovým záchytem,“ uvedl Kůs. 

Čeští výrobci certifikovaných ochranných pomůcek, které jsou využívány proti šíření nemoci covid-19, disponují podle posledních dostupných údajů státní agentury CzechInvest ze začátku října výrobní kapacitou v milionech kusů takového zboží za měsíc.

Letos se očekává kvůli koronaviru méně investic

Kvůli vládním opatřením souvisejícím se zamezením šíření koronaviru analýza ministerstva financí letos očekává útlum investic o zhruba 4,3 procenta z důvodu nižší aktivity soukromých investorů. Hodnoty dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku pro investiční akce ve výrobě se proto v případě středního podnikatele mají snížit na polovinu, u malého podnikatele na čtvrtinu.

Vláda v říjnu schválila prodloužení lhůt pro splnění všeobecných podmínek schválených investičních pobídek podnikům zasaženým v důsledku koronaviru.

Zákon o investičních pobídkách byl loni novelizován. Vláda podle nového znění musí schvalovat nejen velké strategické projekty, ale všechny investiční pobídky.