Amazon neoprávněně využívá data obchodníků, říká Evropská komise. Zahájila proto s firmou řízení

Evropská komise (EK) zahájila s americkou internetovou společností Amazon řízení kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže. Unijní exekutiva dospěla k závěru, že technologický gigant zneužívá svého silného postavení na trhu ve vztahu k obchodníkům, kteří své zboží prodávají jeho prostřednictvím, oznámila v úterý místopředsedkyně Komise Margrethe Vestagerová.

Amazon podle Vestagerové neoprávněně využívá data obchodníků, čímž získává nespravedlivou konkurenční výhodu. Amazon bude mít možnost komisi přesvědčit, že pravidla neporušuje.

Pokud ale Brusel v dalším průběhu řízení nezmění názor, může firmě vyměřit pokutu až do výše deseti procent z jejích ročních tržeb. To by v případě Amazonu mohlo být až 28 miliard dolarů (skoro 628 miliard korun). 

Amazon podle agentury Reuters uvedl, že s obviněním nesouhlasí. Dodal, že na globálním trhu maloobchodního prodeje se podílí méně než jedním procentem. V době pandemie covidu-19 se přitom podíl internetových obchodů na celkovém prodeji zvyšuje.

„Údaje o aktivitě třetích stran by neměly být využívány ku prospěchu Amazonu, když je konkurentem těchto obchodníků,“ uvedla Vestagerová. Komise vyšetřovala jednání firmy od loňského července. Pochybení se podle ní týká smluv, jež Amazon uzavírá s obchodníky, kteří nabízejí své výrobky na jeho platformě Marketplace. Kontrakty mu umožňují analyzovat a využívat takto získané údaje, čímž Amazon získává neoprávněnou konkurenční výhodu, konstatovala EK.

Unijní exekutiva odeslala Amazonu dopis, v němž mu oznamuje své závěry a vyzývá ho k reakci. Firma může na námitky reagovat písemně, nebo požádat o slyšení v Bruselu. Žádné zákonné lhůty pro ukončení řízení nejsou, Amazon se proti případné pokutě může odvolat k Soudnímu dvoru EU a definitivní verdikt by mohl být znám až za několik let.

Komise v úterý také zahájila vyšetřování dalšího možného pochybení ze strany americké firmy. Unijní exekutiva bude zkoumat, zda Amazon ve svém internetovém obchodě nezvýhodňuje vlastní nabídky před nabídkami jiných prodejců. Brusel hodlá zjistit, zda se na prodejní platformě v sekci umožňující zjednodušené nákupy neobjevují přednostně nabídky Amazonu či firem, které využívají jeho distribuční a logistické služby.

Komise už v minulosti v rámci ochrany antimonopolních pravidel začala vyšetřovat další americké technologické obry, jako je Google, Apple nebo Facebook. První z nich čelí rekordním pokutám v celkové výši 8,2 miliardy eur (asi 225 miliard korun) mimo jiné za zneužívání dominantního postavení, které má na trhu jeho operační systém Android.