Nezaměstnanost v USA pátý měsíc v řadě klesá. Trh práce se postupně zotavuje z těžkého zásahu

Zářijová míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla na 7,9 ze srpnových 8,4 procenta, oznámilo v pátek ve své předběžné zprávě ministerstvo práce. Vývoj naznačuje, že největší ekonomika světa se dál zotavuje z koronavirové krize, i když pomaleji, než se čekalo.

Zpráva přichází v době, kdy byla zveřejněna převážně pozitivní ekonomická data, včetně těch z trhu s bydlením a z maloobchodu. Přetrvávají však obavy, že proces hospodářského oživení by mohl ohrozit rostoucí počet případů nákazy koronavirem.

„I přes pokles míry nezaměstnanosti byla zpráva o pracovních příležitostech zklamáním,“ řekl agentuře Reuters analytik Quincy Krosby ze společnosti Prudential Financial. Dodal ale, že po hvězdném výkonu po znovuotevření ekonomiky proces zotavování teď sice zpomaluje, zůstává ale solidní.

  • Září                       7,9
  • Srpen                   8,4
  • Červenec          10,2
  • Červen               11,1
  • Květen               13,3
  • Duben                14,7
  • Zdroj: ČTK

Analytici očekávali, že ekonomika vytvoří v září asi 800 pracovních míst, podle ministerstva to bylo zhruba 661 tisíc.

V srpnu vytvořila největší světová ekonomika 1,49 milionu pracovních míst. Tvorba pracovních příležitostí letos dosáhla vrcholu v červnu, kdy vzniklo rekordních 4,78 milionu míst. 

Páteční údaje z trhu práce jsou příznivou zprávou pro prezidenta Donalda Trumpa, který bude ve volbách 3. listopadu obhajovat svůj úřad. Klesající míru nezaměstnanosti a pokračující tvorbu pracovních místa bude zřejmě podávat jako úspěch své politiky, uvedla agentura Reuters. 

Koronavirová krize letos uvrhla americkou ekonomiku do hluboké recese, a to navzdory opatřením, která centrální banka (Fed) spolu s Kongresem schválily na podporu hospodářské aktivity.

Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států v přepočtu na celý rok propadl o rekordních 31,7 procenta.