Pošta bude mít mobilní pobočky, testování vozů s přepážkou začne na Rychnovsku

Česká pošta chystá na venkově zavedení pojízdných poboček v automobilech, které budou mít plnohodnotnou funkci té kamenné. Testování mobilní pošty začne 1. října v obcích v okolí Dobrušky na Rychnovsku a následně na Bruntálsku, upřesnili při úterním představení prvních dvou aut v Náchodě představitelé státní firmy.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vznikl nápad nového konceptu mobilní pošty v době jarní koronavirové krize, kdy nebylo jasné, jak rychle se podaří pobočky otevřít.

„Je to trošku návrat do minulosti. Věřím, že to bude fungovat a lidé to ocení,“ řekl Hamáček s poukazem na dřívější poštovní pobočky v autobusech či nákladních vozech, které v Česku fungovaly do druhé poloviny 90. let minulého století.

„Je to kamenná pobočka na kolečkách. Po vyhodnocení dat z fungování pilotního provozu a zjištění zájmu veřejnosti budeme dál rozhodovat o dalším rozšíření,“ řekl ředitel byznys developmentu České pošty Martin Vránek. Postupně by firma podle něj mohla pořídit desítky mobilních poboček, přičemž s nákupem více vozů by měla klesnout i jejich pořizovací cena.

Mobilní pošta v prvních dvou vozech vznikla přestavbou dodávkových automobilů Peugeot Boxer. Každý vůz přišel včetně přestavby na necelý milion korun. Uvnitř má doručovatel vybavení včetně trezoru na peníze. Klient bude stát venku a před nepřízní počasí jej ochrání markýza. U přepážkového okénka je i automatický dávkovač anticovidové dezinfekce.

Hodinu denně

Pojízdná pošta by měla především zajistit služby v místech, kde je pobočka dočasně uzavřena, například kvůli nákaze covid-19 nebo rekonstrukci.

Mobilní okénko by měla firma využívat i v oblastech, kde zatím vůbec není. To je příklad obcí Semechnice, Bačetín a Pohoří v okolí Dobrušky, kde bude obsluhovat asi 1500 obyvatel. Vozidla budou mít pevný jízdní řád a v každé obci budou stát hodinu denně.

Česká pošta je kritizována kvůli rušení poboček na venkově, prodlevám v doručování zásilek a v poslední době i kvůli omezování provozní doby. Podle údajů ze srpna společnost provozuje celkem 3200 poboček a zaměstnává 29 tisíc lidí.