Ceny v průmyslu v prosinci vzrostly o 2,1 procenta

Ceny průmyslových výrobců v Česku loni v prosinci zrychlily meziroční růst na 2,1 procenta, v listopadu stouply o 0,9 procenta. Ceny stavebních prací byly v prosinci vyšší o 4,6 procenta, v zemědělství naproti tomu klesly o 3,7 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). V průměru za celý loňský rok ceny průmyslových i zemědělských výrobců, tržních služeb pro podniky i stavebních prací rostly.

„Ceny průmyslových výrobců rostly již třetím rokem za sebou a v roce 2019 se meziročně zvýšily o 2,6 procenta. Stejnou hodnotu vykázal i růst cen tržních služeb. K výraznějšímu růstu o 4,9 procenta pak došlo u zemědělských výrobců a rovněž u stavebních prací, kde šlo podle odhadu o růst ve výši 4,6 procenta,“ sdělil vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

„Meziroční tempo se prudce zvýšilo na 2,1 procenta z předchozích 0,9 procenta, ale za tím byl pokles srovnávací základny z prosince 2018. Výsledek byl plně v souladu s naším odhadem a jen desetinu nad očekáváním trhu. Srovnávací základna se v dalších měsících opět zvýší a meziroční růst cen v průmyslu bude opět klesat,“ komentuje čísla ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Analytik: Ceny bude tlumit eurozóna

„I přes zrychlení cenového růstu v samém závěru roku budou tuzemské ceny v dalším období tlumeny klesajícími cenami producentů v eurozóně. Vliv aktuálně rychle rostoucích cen elektřiny by měl postupně odeznívat. Letos očekáváme podstatně nižší dynamiku cen zásluhou loňské vyšší srovnávací základny,“ souhlasí také analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Inflaci producentů bude podle něho zmírňovat i silnější koruna zlevňující dovozy spolu s nízkou inflací v zahraničí. „V průměru by se tak ceny měly zvednout jen o 0,5 %,“ dodává.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace loni v prosinci zrychlila meziroční růst o desetinu procentního bodu na 3,2 procenta. Za celý loňský rok spotřebitelské ceny v Česku v průměru stouply o 2,8 procenta, což byla druhá nejvyšší průměrná roční míra inflace za posledních 11 let. 

U zemědělských výrobců nejprve od loňského července zpomaloval meziroční růst cen až na říjnových 0,4 procenta, v listopadu pak přišel pokles o 2,1 procenta, v prosinci se tedy ještě prohloubil. V posledním měsíci roku se ceny v rostlinné výrobě snížily o 10,2 procenta, zlevnila například zelenina, naopak ovoce zdražilo. V živočišné výrobě byly prosincové ceny meziročně vyšší o 5,8 procenta.

V průmyslu v prosinci vzrostly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, dražší byly také potraviny, nápoje a tabák a také například nábytek. Naopak pokles zaznamenaly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, dopravních prostředků a chemických látek a výrobků.

Tržní služby pro podniky zdražily v prosinci meziročně o 2,4 procenta. Vzrostly například ceny za služby v oblasti zaměstnání, programování nebo za reklamní služby a průzkum trhu. Naopak ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě klesly.

Meziměsíčně se v prosinci zvýšily ceny zemědělských výrobců o 0,6 procenta a ceny průmyslových výrobců o 0,1 procenta. Ceny stavebních prací vzrostly proti listopadu o 0,2 procenta, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,2 procenta.