Senát USA schválil sankce kvůli plynovodu Nord Stream 2. Německo to považuje za vměšování

Americký Senát v úterý schválil sankce proti firmám v souvislosti s plynovodem Nord Stream 2, který bude přivádět plyn z Ruska do Německa. Následoval tak Sněmovnu reprezentantů. Informovala o tom agentura DPA. Prezident Donald Trump už dříve oznámil, že sankce podepíše, jakmile je bude mít na stole. Spolkový ministr zahraničí Heiko Maas minulý týden uvedl, že Německo považuje kroky USA za vměšování.

Plynovodem Nord Stream 2 má ruský plyn do Německa začít proudit příští rok. Potrubí povede po dně Baltského moře a vyhýbá se polskému a ukrajinskému území. Doposud bylo postaveno více než 2100 kilometrů plynovodu, chybí ještě asi 300 kilometrů.

Kongres USA chce dokončení tohoto projektu zabránit, zavedení sankcí by ho mohlo přinejmenším oddálit, píše DPA.

Gazprom, Nord Stream
Zdroj: ČT24

Spojené státy argumentují, že plynovod bude pro Německo znamenat závislost na Rusku. Sankce obsažené v „zákonu na ochranu evropské energetické bezpečnosti“ jsou namířené proti provozovatelům plavidel, která pracují při pokládání potrubí pro plynovod v Baltském moři. Trestná opatření se mají týkat i plynovodu Turkish Stream pod Černým mořem, kterým poteče ruský plyn do Turecka. Sankce se dotknou i projektů napojených na stavbu obou plynovodů.

Podle zákona má americký ministr zahraničí po domluvě s ministrem financí do 60 dnů informovat Kongres, která plavidla byla při budování plynovodu nasazena a které firmy je pro to daly k dispozici. Na manažery těchto firem a jejich hlavní akcionáře má být uvalen zákaz vjezdu do Spojených států a pokud mají platná víza, přijdou o ně. Mají být také blokovány transakce těchto lidí, jež se týkají jejich obchodních zájmů ve Spojených státech.

Německo to považuje za vměšování Američanů

„O evropské energetické politice se rozhoduje v Evropě, ne v USA,“ napsal na Twitteru spolkový ministr zahraničí Heiko Maas minulý týden, když se schylovalo k přijetí sankcí. „Zásahy ze zahraničí a sankce s extrateritoriálním účinkem zásadně odmítáme,“ dodal.

Německý deník Bild v úterý uvedl, že německá vláda očekává, že sankce vstoupí v platnost nejpozději v pátek.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak letos v listopadu uvedl, že plynovod by měl začít fungovat v polovině roku 2020.

Česku už plynovod nevadí

Odmítavý postoj původně zastávalo také Česko, které ho ale opustilo. Česko bude k Nord Stream 2 připojeno plynovodem EUGAL, který je prakticky hotový.

EUGAL kopíruje trasu stávajícího plynovodu OPAL, který vede přes Meklenbursko-Přední Pomořansko, Braniborsko a Sasko a v Krušných horách se napojuje na český plynovod Gazela. Délka produktovodu, který je již z velké části hotov, je 485 kilometrů. Společnost Gascade, která za novým plynovodem stojí, oznámila, že nadále očekává zprovoznění EUGALu k 1. lednu 2020. Očekává se, že novým potrubím na německo-české hranice každoročně dorazí 35,4 miliardy metrů krychlových plynu.