Výsledky britských voleb sledují i čeští exportéři, řeší hlavně brexit

Byznys ČT24: Brexit pohledem piva a vína z Česka (zdroj: ČT24)

Také čeští exportéři sledovali výsledky britských voleb s mimořádným zájmem, byť obchodní podíly jednotlivých firem na ostrovním trhu jsou rozdílné.  O svých zkušenostech hovořili dva jejich zástupci pro Byznys ČT24.

Pro Budějovický Budvar je Británie čtvrtým největším vývozním trhem, uvedla manažerka exportu společnosti Renata Pánková. Pro Vinařství Krásná Hora pak tento trh znamená méně než jedno procento vývozu. Přesto by si jeho majitel Marek Vybíral chtěl tuto příležitost udržet: i proto, že se průnik na ostrovní trh podařil po mnoha neúspěšných pokusech až před třemi lety.

Budvar řadí Británii do pětice svých strategických trhů. Ročně tam vyveze kolem 60 tisíc hektolitrů piva. „Z České republiky se loni do Británie vyvezlo 250 tisíc hektolitrů, na nás připadá asi čtvrtina,“ řekla Pánková. 

Firma se na brexit připravovala od samého původního referenda v roce 2016 a s tím, jak se jeho termíny posunovaly, dál vylaďovala své scénáře. „Už nejsme schopni se připravit lépe. Jde o to, aby se nejistota změnila v jistotu a nastalo nějaké řešení,“ uvedla manažerka.

Věří, že pivovar je připraven na všechno. Tedy na odchod Británie z EU bez dohody (tvrdý brexit), s dohodou (měkký brexit) či na další posun termínu případného odchodu. 

Vývoz piva do Velké Británie
Zdroj: ČT24

Majitel Vinařství Krásná Hora Marek Vybíral uvádí, že jeho podnik vyváží do 15 zemí. Jednou z nich, ne tou nejhlavnější, je i Británie. V konkurenci vín z Francie, Chile či dalších států uspělo moravské víno svou osobitostí, říká vinař. 

„Pro určitou skupinu klientů je to zajímavá komodita, zajímavé nové poznání,“ uvedl. 

Nejasnosti a obavy

Budvar má v Británii vlastní dceřinou společnost. V hospodách či barech nabízí tankové pivo. Pánková uznává, že tato nabídka může být krátkodobě brexitem ohrožena. Je proto připravena i dočasná varianta, nabídka sudového piva. „My to zákazníkům říkáme, že nechceme riskovat kvalitu piva, raději proto krátkodobě sudové pivo“. 

 Vybíral nevidí jako problém variantu, že víno dorazí na ostrovy třeba o týden později. „Problémem určitě není transport, ale to, pokud si Británie pozmění legislativu oproti té současné. Může nastavit řadu bariér, které budou komplikovat přísun našeho moravského vína.“

Určité obavy vyvolává také možnost menší operativnosti. Nyní minimálně jednou měsíčně vyjíždí směr Británie dodávka vín od několika  různých vinařství. „Je to velice operativní,“ říká Vybíral. S případným vystoupením země z Evropské unie se může operativnost místního importéra zmenšit. Toho se přitom na ostrovním trhu podařilo najít až před třemi roky, po několika neúspěšných individuálních pokusech proniknout na trh přímo z Česka.

Snížená operativnost v případě celních řízení či eventuálních logistických potíží může pak mít vliv na trpělivost současných kupců moravského vína na Britských ostrovech.