Důchodový účet zůstane příští rok v plusu, pak ale začne klesat. Opozice vyzývá vládu k reformě

Důchodový účet zůstane příští rok v plusu (zdroj: ČT24)

Důchodový účet zůstane příští rok v plusu, i přes další rekordní zvýšení penzí. Při započítání výdajů na správu i výběr důchodů zůstane přebytek kolem čtyř miliard korun. Česká televize to zjistila z prvního návrhu rozpočtu na rok 2020. Za příznivými čísly je rekordně nízká nezaměstnanost a stále rostoucí platy.

„Rozdíl byl kladný, asi 10,5 miliardy. Od toho když odečteme částku, která jde na provoz, tak jsme na nějakých čtyřech miliardách,“ konstatuje vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Oproti letošku ale přebytek na důchodovém účtu příští rok podstatně klesne – zhruba o dvanáct miliard. 

Důchody by navíc příští rok měly stoupat. Marta Salcerová z domova pro seniory ve Velkém Březně pobírá nyní důchod 13 a půl tisíce. V příštím roce by jí penze měla vzrůst zhruba o devět stovek. Už teď přemýšlí, co si bude moci dopřát navíc. „Na ovoce, něco pro sebe si koupit. Tady zaplatím deset tisíc každý měsíc, tak moc mi nezbyde,“ říká důchodkyně Salcerová.

S podobným růstem penze jako letos pak počítá třeba i Jindra Kozáková z Pardubic. Část z peněz navíc plánuje utratit v oblíbené kavárně.

Výdaje na důchody budou i v příštím roce zdaleka nejvíc rostoucí položkou státního rozpočtu. Stát hodlá na penze poslat rekordních téměř 510 miliard, tedy o 37 miliard víc než letos. Penzijní účet tak skončí znovu v přebytku.

Růst důchodů
Zdroj: ČT24

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že český důchodový účet bude v mírném plusu až do roku 2025. Jenže Národní rozpočtová rada i ministerstvo financí varují, že po roce 2030 se začne situace rychle měnit. Do důchodu totiž začnou odcházet silné populační ročníky. „Rok 2030 bude zlomový a bude velmi zásadní. Apelujeme a tlačíme na to, aby došlo k zásadnímu posunu v důchodové reformě,“ říká Schillerová.

„Musíme hledat cesty, jakými zvýšíme příjmy důchodového systému, těch cest je tady mnoho,“ dodává vedoucí koncepčně analytického oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Šatava.

Ještě v roce 2017 byl penzijní systém v mírném mínusu. A třeba před pěti lety musel stát z jiných daní poslat na penze skoro 50 miliard. Při výraznějším zpomalení ekonomiky se tak může důchodový účet vrátit do hlubokého schodku.

Důchodový systém
Zdroj: ČT24

Opozice i proto vyzývá vládu, aby navrhla reformu, která připraví penzijní systém na horší časy. Se změnami má na podzim přijít speciální komise, zásadní reforma financování důchodů se však pořád nechystá.

„Důchodový systém je extrémně závislý na zdanění práce a ve chvíli, kdy přijde ekonomické zpomalení, se ocitne v obrovském deficitu,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Zatím se žádná důchodová reforma bohužel nepřipravuje, současná vláda to sice má jako svoj prioritu číslo 1 v programovém prohlášení, ale skutečné kroky k tomu nedělá,“ konstatuje Markéta Pekarová Adamová za TOP09.

„V žádnou zásadní důchodovou reformu nevěřím. Jediné, co stávající vláda hnutí ANO a ČSSD dokázala udělat, bylo, že zrušila penzijní reformu,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

  • Výdaje na důchody jsou dlouhodobě největší položkou státního rozpočtu a navíc položkou, která významně roste. Zatímco ještě před pěti lety vláda na penze poslala 386 miliard, v příštím roce už to bude přes půl bilionu.
  • Průměrný důchod se za tu dobu zvedl z nějakých jedenácti tisíc na téměř třináct a půl tisíce korun.
  • Výdaje na penze v poměru k HDP v posledních letech mírně klesaly – z více než devíti na osm celých tři desetiny procenta, a to díky dobré výkonnosti ekonomiky. Letos už se ale křivka obrací a poměr výdajů na důchody vůči hrubému domácímu produktu začíná mírně růst.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) však budou návrhy reformy představeny na podzim. Důchodová komise, kde jsou zástupci všech sněmovních klubů, by se pak měla znovu sejít v září. Zatím jsou ale představy jednotlivých stran poměrně odlišné.

A co se týká zmíněného růstu důchodů, musí o něm znovu rozhodnout sněmovna. Senát jí zákon vrátil s úpravami. Podle šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO) s největší pravděpodobností nebude ale třeba mimořádná schůze: s koncem září má být norma účinná, poslanci se poprvé po prázdninách sejdou desátého.