Český průmysl čelí nejprudšímu poklesu zakázek od krizového roku 2009

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červnu výrazně zhoršily. Pokles zčásti umocnil rychlejší útlum průmyslové výroby a nejprudší pokles nových zakázek od května 2009. Index PMI klesl na 45,9 bodu, což je nejnižší úroveň od července 2009. Informovala o tom společnost IHS Markit.

„Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červnu nečekaně zhoršily, příslušný ukazatel, který sestavuje společnost Markit, vykazuje za červen úroveň pouze 45,9 bodu, přitom trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem z květnové hodnoty 46,6 bodu na 46,9 bodu,“ konstatuje hlavní analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podle českých výrobců poptávka v červnu dále slábla. „Zhoršení provozních podmínek na konci druhého čtvrtletí zintenzivnilo vzhledem k rychlejšímu poklesu objemů nových zakázek a výroby. K prudšímu poklesu vedly zejména pokračující problémy v automobilovém sektoru,“ říká ekonomka IHS Markit Sian Jones.

Vývoj průmyslového PMI v ČR a zahraničí
Zdroj: IHS Markit/Bloomberg

A optimismus mezi výrobci zůstává podle ní slabý vzhledem k napětí na světových trzích a oslabenému automobilovému sektoru – stupeň důvěry v růst budoucí výroby sklouzl na minimum za tři měsíce.

Ozvuky obchodních válek

Na český průmysl tak podle analytiků nepříznivě doléhají faktory, které stahují dolů i ten německý. „Jako obchodní války, ať již probíhající či hrozící, ochabování evropské automobilové výroby a obecnější nejistota v mezinárodních vztazích včetně hrozby takzvaného tvrdého brexitu. V Česku jsou tak zvláště zasažena exportní a automobilová průmyslová odvětví,“ potvrzuje Kovanda.

Situace ale do jisté míry podle něho kontrastuje se stavem v Německu, kde se sice podmínky v tamním průmyslu také zhoršují, o čemž svědčí úroveň ukazatele nižší než 50 bodů, avšak tempo jejich zhoršování už nezrychluje tak jako v Česku.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera je ale příznivé, že setkání zemí G20 minulý víkend nevedlo k další eskalaci obchodních rozepří a naopak USA a Čína se chtějí vrátit k jednacím stolům.

„Čína přislíbila nakupovat z USA více zemědělských produktů, zatímco Spojené státy odloží zavedení dalších tarifů na zbývající dovozy z Číny. Nejvíce problematická témata dohody, např. ochrany intelektuálního vlastnictví či jak bude případná dohoda vymáhána, však zůstala nevyřešena. Stále je tak na místě určitá míra obezřetnosti, protože právě na uvedených tématech ztroskotala poslední vyjednávání,“ připomíná Seidler.

Omezené nábory

Firmy v červnu také redukovaly počet svých zaměstnanců čtvrtý měsíc za sebou. „Červnový PMI signalizuje výrazné zhoršení podmínek v průmyslu způsobených především prudkým poklesem nových zakázek. Průmyslníci zaznamenali nižší poptávku jak zvenčí, tak i z tuzemska. Podniky na tuto situaci reagují snížením stavu zaměstnanců,“ komentovala čísla analytička Komerční banky Monika Junicke.

Nutno podle ní dodat, že na trhu práce tato skutečnost není dosud příliš znatelná a podíl nezaměstnaných v květnu dosáhl nejnižšího čísla v historii měření. Největším strašákem českých průmyslníků už ale není nedostatek pracovníků, dodala.