Babiš lobboval v Drážďanech za pražské centrum excelence pro umělou inteligenci

Události: Andrej Babiš v Drážďanech (zdroj: ČT24)

V Ostravě vznikne pobočka prestižního výzkumného Fraunhoferova institutu, na Vysoké škole báňské se má věnovat zavádění umělé inteligence do materiálového inženýrství. Dohodl se na tom český ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se saskými kolegy při návštěvě Drážďan. Vznikne také česko-saská inovační platforma.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Drážďanech lobboval za to, aby v Praze vzniklo jedno z budoucích evropských center excelence pro umělou inteligenci. Tedy centrum spojující základní a aplikovaný výzkum a vytvářející špičkové technologie. 

Evropská komise plánuje na rozvoj technologií a průmyslu souvisejícího s umělou inteligencí v příštích deseti letech poskytnout asi 20 miliard eur (téměř 512 miliard korun).

„Jsme nejlepší kandidát z tohoto regionu,“ uvedl premiér. Česko podle něj má „velké šance“, aby se sídlem budoucího centra skutečně stalo, a to i díky množství vědců, kteří se na umělou inteligenci specializují. „Je to budoucnost naší ekonomiky, našeho průmyslu… a myslím si, že i tady jsme získali spojence,“ řekl později podle agentury ČTK Babiš českým novinářům. 

Podle saského premiéra Michaela Kretschmera, který Babiše ve svém proslovu na fóru označil za přítele, by nové impulzy pro řešení otázek budoucnosti měly přicházet „z východní části Evropy“. Podpořil proto další rozvoj výzkumné spolupráce mezi Saskem, Českem a Polskem.

Podle Havlíčka se hodlá Česko inspirovat v Sasku také v podpoře start-upů. Důraz přitom podle ministra nechce klást na jejich přímou finanční podporu, ale na budování jejich inkubátorů.

Inovace mají být tahounem hospodářského růstu Česka i Německa v příštích letech. Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš však v této souvislosti připomíná také obavy Německa z konkurence Číny.  Zmiňuje například Hoppstädten-Weiersbach nedaleko Rýna, kde už čtvrtinu obyvatel tvoří Číňané – zaměstnanci a rodiny stovky čínských investorů. Celkem se má v bývalých kasárnách usadit na 800 firem z Říše středu. Číňané rovněž staví u Erfurtu největší evropskou továrnu na baterie pro elektromobily. 

Varování před Číňany

Znepokojeně zní také prezident Spolkového svazu malých a středních podnikatelů Mario Ohoven. „V klíčových odvětvích, jako je elektromobilita nebo rozpoznávání obličejů, mají čínské firmy dokonce celosvětový náskok. Investoři z Číny skupují německé firmy a chtějí si tak obstarat špičkovou techniku made in Germany.“

Ohoven zmiňuje i škody, které způsobuje německému hospodářství špionáž. Odhadují se v celkové výši na 55 miliard eur ročně, přitom zhruba 20 procent pachatelů pochází z Číny.