Vláda podpořila zvýšení daní u alkoholu, cigaret a hazardu. Návrh míří k poslancům

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Rovněž spotřební daň z lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Návrh ministerstva financí v pondělí schválila vláda. Normu musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by tak mohla podle informací agentury ČTK od tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun. Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Ministerstvo financí již dříve informovalo, že návrh zákona, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, je reakcí na růst dostupnosti návykových látek. Podle úřadu je důsledkem zvyšující se životní úrovně.

Náklady spojené se závislostmi stojí Česko každoročně desítky miliard korun – kouření sto, alkohol 60 a hazard 15 miliard. Na druhou stranu se vhledem k rostoucí průměrné mzdě zvyšuje jejich dostupnost, uvedlo ministerstvo financí.

Přes zdraví k penězům

„Jak Světová zdravotnická organizace, tak OECD nám doporučují, abychom dělali něco s konzumací alkoholu i tabáku, a jedno z efektivních doporučení je právě vyšší daňové zatížení,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Není to sice všespásné opatření, připouští, ale je jedním z nich. Podle Vojtěcha by třeba mělo dojít také k větší regulaci reklamy na alkohol.

Opozice již dříve uvedla, že jde hlavně o snahu získat peníze, které menšinové vládě ANO a ČSSD docházejí. Ostatně ministerstvo financí uvedlo počátkem dubna, že daňové změny mají zvýšit příjmy veřejných rozpočtů. Celkově by v letech 2020 a 2021 mělo přibýt každoročně přes deset miliard korun.

„Přestože argumentace ohledně růstu daní se zaměřuje především na pozitivní dopady na lidské zdraví, je zřejmé, že vládě jde především o naplnění státní kasy. V opačném případě by byl návrh na vyšší zdanění neřestí doprovázen snížením jiných daní. Nic takového se však nekoná. Rychle rostoucí výdaje na sociální dávky budou komplikovat dodržení rozpočtové kázně a každý dodatečný příjem se státu bude hodit,“ komentoval návržený balíček z dílny MF hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Zvýšení daně z hazardu, které v pondělí schválila vláda, více peněz do státního rozpočtu nepřinese. Navíc podpoří nárůst nelegálního trhu a tvrdého hazardu. Uvedli to zástupci sázkových kanceláří a provozovatelů kasin. Zdanění hazardu v ČR je v případě kurzových sázek podle nich už nyní jedno z nejvyšších v Evropě.

„Hazardní průmysl byl v Česku v posledních letech silně zregulován a nevidíme důvod pro další změny. Takový tlak na legální poskytovatele je neúnosný. Představa, že vyšší zdanění automaticky přinese více peněz do rozpočtu, je opravdu lichá,“ uvedl David Huspeka ze skupiny Rebuy Stars, provozovatele kasin. Podle Huspeky by měl stát začít primárně prosazovat mnohem tvrdší postup vůči nelegálním poskytovatelům a výrazně zpřísnit mechanismus kontrol a sankcí.