Zahřívaný tabák zatíží v květnu spotřební daň. Dopad do cen výrobků firmy nechtějí komentovat

Události ČT: Zahřívaný tabák zatíží v květnu spotřební daň (zdroj: ČT24)

Novou spotřební daň z cigaret se zahřívaným tabákem začne stát vybírat už za necelý měsíc. Půjde zhruba o čtrnáct korun z každé krabičky. Firmy zatím nechtějí říct, jestli a jak zdanění promítnou do cen. Ministerstvo financí s mírným zdražením počítá.

V současnosti jsou ceny u zahřívaného tabáku srovnatelné s těmi u klasických cigaret, u nich ale stát vybírá spotřební daň minimálně 53 korun za krabičku. Spotřební daň z krabičky zahřívaných cigaret bude zhruba čtyřikrát nižší. Ministerstvo financí počítá s tím, že velkou většinu z nové daně pokryjí výrobci ze zisků.

Spotřební daň u zahřívaného tabáku
Zdroj: ČT24

Člen představenstva společnosti Philip Morris Tomáš Korkoš řekl, že cenovou politiku firmy nemůže komentovat. „Faktem ale je, že zavedení spotřební daně ze zahřívaných tabákových výrobků pro nás představuje zvýšení nákladů,“ dodal. „Naši cenovou strategii bohužel nemůžeme nijak komentovat,“ uvedl také manažer komunikace British American Tobacco ČR Tomáš Tesař.

„Ty výrobky jsou natolik drahé, že si myslím, že už počítali s nějakou kalkulací a s tím, že vlastně budou do budoucna zatíženy daní. Takže si myslím, že cena o něco vzroste, ale mohlo by to být velmi málo,“ míní ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodává zároveň, že cenová politika je věc firem a stát do ní nezasahuje.

Samotná daň na gram tabáku je oproti normálním cigaretám poloviční, zároveň je v zahřívaných cigaretách ještě zhruba o polovinu tabáku méně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ovšem upozorňuje, že koncentrace nikotinu je poměrně vysoká. „Pokud by někdo vykouřil velké množství těchto cigaret, tak se může předávkovat,“ podotkl.

Letos by rozpočet mohl získat 100 milionů

Ministerstvo financí chce letos získat do rozpočtu díky nové spotřební dani 100 milionů korun. Za celý příští rok má částka vzrůst na 300 milionů. Už letos přitom mohl stát vybrat víc, ministerstvo totiž počítalo s novou daní už od ledna. Zákon ale nabral zpoždění ve sněmovně.

„Je to jednoduché, poslanci odjeli na dovolenou v červenci o dva dny dřív a kvůli tomu vznikl tenhle průšvih,“ zdůvodňuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek vidí zodpovědnost na straně vlády, ta ale naopak mluví o opozičních obstrukcích. „Zejména to bylo způsobeno tím, že se bojkotovalo EET, a tím pádem ten balíček bojoval o své místo v legislativním procesu,“ tvrdí ministryně financí.

„Ptáte-li se takhle na rovinu, kdo za to může, tak jsme to my všichni poslanci, kteří si dali na čas s projednáním toho zákona,“ hodnotí šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Zatížení se dál zvýší v příštím roce

Hned v příštím roce má daň ze zahřívaného tabáku dál vzrůst, a to ze čtrnácti na patnáct korun za krabičku. Počítá s tím daňový balíček, který chce vláda schválit během května.

V tomhle případě se ale zvýšení spotřební daně dotkne i klasických cigaret, kde už bude nárůst výraznější. Minimální daň stoupne z 53 na 58 korun. Tabákové firmy podle ČTK říkají, že zdraží cigarety o 12 až 13 korun za krabičku.

Kabinet chce také více zdanit tvrdý alkohol. Zatímco dnes je u půllitrové lahve 40procentního alkoholu spotřební daň 57 korun, od ledna to má být přes 64.