Sklárny Crystalite ve Světlé propustí přes sto lidí. Doplácí na sankce proti Íránu

Světelské sklárny Crystalite Bohemia se chystají během tří až čtyř měsíců propustit přes sto lidí. Firma má méně zakázek kvůli výpadku dodávek do Íránu, řekl ve čtvrtek její majitel Lubor Cerva. V továrně zatím pracuje přes 700 lidí. Vloni v červnu Cerva informoval o tom, že se ji chystá prodat.

Světelský závod je zaměřený na linkovou výrobu nápojového a dekorativního skla. Odbyt podle Cervy chybí na lisované dekorativní předměty. „Ta ztráta nastala v podstatě spuštěním sankcí proti Íránu. Írán byl největší trh pro tento druh zboží,“ řekl Cerva.

„My jsme už loni zaznamenali tuto krizi, kdy jsme přišli o téměř sto milionů korun obratu meziročně, protože uvalením sankcí se do měsíce a půl zastavily veškeré expedice. A to nebyly jen přímo naše expedice z továrny do Íránu, ale i expedice jiných českých firem, které reexportovaly naše zboží, co si u nás objednávaly pod svými brandy a po dekorování a broušení to vyváželi dále do Íránu,“ potvrdil České televizi Cerva.

Sklárny podle Cervy hledaly náhradní programy, nabídly i nový design. „Nicméně ten úspěch se nedostavil,“ řekl. První zaměstnanci, kterým neprodlouží smlouvu, opustí sklárny koncem května. Celkově pak propouštění potrvá zhruba tři čtyři měsíce, řekl Cerva České televizi.

„Sankce vznikly v polovině loňského roku, právě v té době jsem se rozhodl sklárnu prodat, protože se mi zdála být v nejlepší možné kondici. A když potenciální investoři viděli, co se děje, když zřetelně ztrácíte obrat, tak se do toho nikdo nepohrne. Sklárna je nyní de facto v takovéhle podobě neprodejná,“ dodal Cerva.

Zájem je podle něho nyní především o nápojové sklo. A na to se bude teď sklárna soustředit.

Firma podnikatele Cervy závod koupila v roce 2009

Nezaměstnanost ve Světlé nad Sázavou byla podle údajů ministerstva práce letos v březnu 2,6 procenta. Práci tam hledalo 113 lidí, zatímco volných pracovních míst úřad práce v tomto městě evidoval 65.

Do společnosti Crystalite Bohemia do minulého roku patřila i menší sklárna v Květné na Uherskohradišťsku, u níž Cerva dříve avizoval, že si ji nechá. Tržby společnosti Crystalite z prodeje výrobků a služeb v roce 2017 byly podle zveřejněné výroční zprávy přes 1,2 miliardy korun.

Světelské sklárny Cerva vlastní deset let. Původní podnik Sklo Bohemia s 1200 pracovníky patřil do zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výroba v nich skončila v září 2008 a na majetek byl prohlášen konkurz. Po uzavření podniku se nezaměstnanost ve městě dostala ke dvaceti procentům.

Firma podnikatele Cervy závod koupila v roce 2009. Výrobu skla v něm obnovila ve stejném roce počátkem října. O pokračování investic její majitel informoval i po loňském oznámení záměru prodeje.