Mýto, brněnské nádraží, dálnice. Firmy si mohly loni sáhnout na rekordní objem zakázek

České úřady a státní firmy loni zadaly veřejné zakázky v celkové hodnotě 471 miliard korun, tedy téměř o polovinu více než v roce 2017. Podle společnosti Datlab, která tato čísla připravila ve spolupráci s Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), který je využívá ve své výroční zprávě za rok 2018, se jedná o historický rekord.

„V jednom roce se sešla řada velkých infrastrukturních projektů – mýtný systém, rozšíření pražského okruhu či brněnského nádraží, ale i další série investic do dálnic a železnic. Vedle toho se ve velkém začaly soutěžit dlouholeté dopravní koncese, například v Moravskoslezském kraji. Konečně státní společnost Čepro loni vysoutěžila několik mamutích nákupů pohonných hmot,“ shrnuje největší projekty jednatel společnosti Jiří Skuhrovec.

Žebříčku firem, které zakázky získaly, dominují stavbaři. První Metrostav získal 32 miliard korun, v první pětce najdeme ještě firmy Eurovia CS a Skanska. Mezi ně se vklínil i dodavatel mýta CzechToll a Pražské služby, zajišťující správu silnic a svoz odpadu.

A naopak v první pětce zadavatelů najdeme Čepro, Ředitelství silnic a dálnic, hlavní město Prahu, Správu železniční a dopravní cesty nebo Moravskoslezský kraj. Desítku doplňují ještě  ČEZ, ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra, Lesy ČR a Technická správa komunikací hlavního města Prahy.

Utrácí i menší úřady

Masivní nárůst investic však není dán jen několika velkými projekty, ale jak konstatuje Skuhrovec, obecně vyšším utrácením napříč velkými i malými úřady. K tomu napomáhá dobrá ekonomická situace, stejně jako dotační tituly EU, které se rozběhly plným tempem. 

Na přesných číslech nicméně nepanuje úplná shoda – NKÚ ve své zprávě poukazuje právě i na nízkou kvalitu dat zpracovávaných ministerstvem pro místní rozvoj, především na jejich nespolehlivost a neúplnost. Chyby v datech ministerstva, respektive v otevřených datech Informačního systému o veřejných zakázkách, pak podle úřadu vedou k problémům při dohledu nad nimi.

Čísla obou zdrojů se nicméně podle Skuhrovce shodují na bezprecedentním nárůstu, rozdíl mezi nimi je dlouhodobě v řádu nižších desítek miliard.