Bourané auto se při neodborném servisu může stát hrozbou. Změnit to mohou certifikované opravy

Události ČT: Nebezpečí na silnicích kvůli havarovaným autům (zdroj: ČT24)

Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Měl by zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách. Teď se těžko zjišťuje, kdo a jak rekonstrukci po těžké havárii provedl. Neodborně opravená auta se přitom mohou dostat do prodeje a nového majitele, který o opravě neví, při případné další nehodě ohrozit.

Autobazary i internetové portály nabízejí nepřebernou nabídku vozů. Jaký je jejich reálný technický stav, se ale často zákazník nedozví. V jednom případě třeba prodejce zdůrazňuje výhody vozu, že na podvozku nic nebouchá a že motor, spojka a brzdy jsou v perfektním stavu. Ovšem z protokolu společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých aut, vyplývá, že vůz byl hned čtyřikrát bouraný.

Po poslední nehodě se toto vozidlo podle pojišťovny vůbec nevyplatilo opravovat. Přesto to někdo udělal. Vůz měl opakovaně poškozenou celou levou polovinu, kde jsou výztuhy a nosné části konstrukce.

Jak se odhaluje špatný technický stav vozidel (zdroj: ČT24)

„Ve chvíli, kdy je jedna z těchto částí nějakým způsobem deformována, tak to buď vyžaduje správnou opravárenskou technologii, nebo je dokonce poškození takové, že se to už opravovat nedá,“ upozornil vedoucí oddělení bezpečnosti a zkoušky vozů ve Škodě Auto Petr Kraus.

Neodborný zásah může narušit konstrukci vozu a bezpečnostní prvky. „Řídicí jednotka airbagu vyhodnotí špatně situaci a začne spouštět airbagy v jiném fázování, než by mělo být. V tu chvíli se ze záchranného systému stává systém vražedný,“ nastínil technik školicího střediska ve Ford Motor Company Jan Karnolt.

V jiném případě řidička přežila náraz s autem do svodidel. Až po nehodě zjistila, že vůz byl bouraný a sestavený z částí jiných aut. Navíc měl vadné pásy a u spolujezdce chyběl airbag. Aby jeho absenci systém vozidla nepoznal, byla tam namontována jenom laciná součástka, přiblížil Kraus.

Současná praxe se zadržením malého technického průkazu podle odborníků nestačí

Už tři roky může policie po nehodě zadržet malý technický průkaz. Loni to bylo u téměř sedmi tisíc případů. Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha je cílem eliminovat riziko, že se vozidlo po těžké nehodě bez jakékoli kontroly vrátí do silničního provozu.

Dopravní nehody v ČR
Zdroj: ČT24

Odborníci ale tvrdí, že ani mimořádná kontrola na STK nedokáže odhalit, jestli byl vůz opravený správně. Teď to má vyřešit nový systém takzvané certifikované opravy. Dělaly by je jen registrované servisy. „To znamená, že mám vybavení, mám personál, mám znalosti a používám díly, které jsou odpovídající tomu vozidlu,“ přiblížil Josef Pokorný ze Svazu dovozců automobilů.

Postup opravy vozu by pak servisy musely zapsat do informačního systému. Stanice technické kontroly by si tak mohla ověřit v systému, zdali úkony byly provedeny a jak byly provedeny. „Mělo by to i ten rozměr, že kdybyste auto prodával nebo kupoval, tak byste se mohl podívat na historii opravy,“ doplnil odborník na náhradní díly ve Fordu Josef Förster.

Systém certifikovaných oprav letos spouští na Slovensku. Kdy a jestli se to podaří u nás, teď Sdružení dovozců automobilů řeší s ministerstvem dopravy.