Detektivové zjišťují, zda Bakala nevytuneloval OKD. Přidali se k dalším větvím vyšetřování

Události: Kdo dovedl OKD ke krachu? (zdroj: ČT24)

Detektivové dokončují vyšetřování údajného tunelování těžební společnosti OKD. Z toho je podezřelý management bývalého vlastníka Zdeňka Bakaly. Vyšetřovatele zajímá, zda soukromý vlastník po roce 2004 doly účelově nepřipravil o majetek. Nezávisle na tom by měla do dvou měsíců předložit své závěry i poslanecká vyšetřovací komise, která se zabývá například postupem při ovládnutí společnosti OKD a prověřením příčin a okolností, které vedly k úpadku těžební firmy. Prověřit, jak někdejší vláda doly prodala, chce znovu i stát.

Detektivy nyní zajímá odpověď na zásadní otázku: Kdo dovedl dříve prosperující podnik ke krachu?

„Vedeme prověřování pro podezření z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku, trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku a ještě trestného činu způsobení úpadku,“ řekl státní zástupce Alexandr Dadam. 

Policii zajímají miliardové úvěry firmy i vyplacené dividendy zhruba za 30 miliard korun, a to v době, kdy firmu ovládla Bakalova společnost NWR. Detektivové už vyslechli téměř 60 svědků. 

Sám Bakala, jenž do OKD vstoupil v roce 2004 a vystoupil v roce 2016, od začátku jakékoli nezákonné jednání odmítá. Nyní se ke kauze nevyjadřuje. „Obvinění, která jsou vznášena proti Zdeňku Bakalovi, jsou neopodstatněná a pan Bakala učiní vše pro očištění svého jména,“ uvedl miliardářův mluvčí Vladimír Bystrov. 

Do 12. dubna by měla poslanecká vyšetřovací komise k OKD předložit sněmovně zprávu. Komise byla zřízena v prosinci 2017 a dostala za úkol vyšetřovat ve třech základních oblastech.

První – převod akcií společnosti OKD z vlastnictví státu do vlastnictví jiných osob, snížení základního jmění OKD, následný postup ovládnutí OKD a prodej minoritního podílu státu. Druhou je to, jak nabyvatel akcií plnil své závazky a jak došlo k úpadku těžební firmy. Za třetí se měla zabývat činností osob, které odpovídaly za majetkové operace při privatizaci OKD a v době před jejím úpadkem.

Vyslechnuto bylo přibližně 50 osob. Bakala se odmítl před komisi dostavit. 

Vyšetřování OKD inicioval i stát. Ten chce znovu prověřit, jak někdejší vláda doly prodala. „V současné době budeme podávat podnět na Nejvyšší státní zastupitelství k zahájení dohledu,“ řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. 

Stát se také snaží zvrátit rozhodnutí soudu, který zprostil viny exšéfy Fondu národního majetku obžalované z nevýhodného prodeje dolů. „V rámci odvolání požadujeme, aby byla státu uhrazena škoda 5,7 miliardy korun,“ doplnil Ležatka. 

O nároku státu by měl nyní rozhodnout odvolací soud. Městský soud v Praze ale zatím jednání v kauze OKD nenařídil.