Část zahraničních firem opouští Čínu. Její pracovní síla je moc drahá

Události: Odchody firem z Číny (zdroj: ČT24)

Od roku 2014 stahuje výrobu z Číny až dva tisíce zahraničních firem ročně, protože místní pracovní síla už není tak levná jako dříve. Podle Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) se přesouvají do jihovýchodní Asie, Afriky nebo na svůj domácí trh. Týká se to i  českých firem.

Česká firma Abrex vyrábí zhruba 150 modelů aut, od těch retro – nákladních, sanitních a hasičských vozů – až po nejnovější typy. V různých velikostech mapuje vývoj zejména škodovek, Pragy V3S i motocyklů značka Jawa. 

Hlavní výroba firmy, zhruba 85 procent, se odehrává v Číně. Zbytek pak v Divišově ve Středočeském kraji. Do pěti let by si ale firma přála, aby se většina produkce přesunula právě do Čech. 

„Toto odvětví pomalu zaniká, ty továrny v Číně krachují. Mají tam problém najít zaměstnance, protože většina z nich jde do automobilového průmyslu nebo do elektroniky, kde je větší přidaná hodnota, dostanou větší mzdu,“ uvedl ředitel Abrexu Jan Mizera. 

  • V roce 2017, za který jsou poslední celoroční výsledky, vyvezlo Česko do Číny zboží za 56 miliard korun. Naopak dovezlo za 475,5 miliard. Deficit tak podle údajů Českého statistického úřadu dosáhl přes 419 miliard. 
  • Za jedenáct měsíců loňského roku činil vývoz necelých 52 miliard, zatímco dovoz přes 517 miliard. Deficit tak činil 465 miliard.
  •  Zdroj: ČSÚ

Další důvod, proč pro mnohé podnikatele přestává být tato asijská země výhodná, je i to, že Čína začíná preferovat domácí firmy.

Třetím důvodem je pak politika. „Je tady tlak například na to, aby v zahraničních firmách bylo oddělení nebo nějaké jednotky komunistické strany,“ řekla analytička Výzkumného centra AMO Alice Rezková. Dodala, že je i tlak na dodržování politiky jedné Číny. Tedy že existuje jediná entita, která zahrnuje i Tchaj-wan.

  • Hlavní postavení v českém vývozu do Číny dlouhodobě zaujímají stroje a dopravní prostředky, které tvoří více než polovinu přímého exportu. Pro Česko je Čína 18. největším exportním trhem, uvedl Zastupitelský úřad ČR v Pekingu pro portál BusinessInfo.cz.
  • Dále se do Číny vyváží průmyslové a spotřební zboží, zejména součásti motorových vozidel, čerpadla, rozvaděče, telefonní přístroje, obvody, hračky, kočárky či pneumatiky. 
  • Značné saldo obchodu v neprospěch ČR (419 miliard korun v roce 2017) je setrvalým jevem obchodních vztahů s ČLR, nejen pro ČR, uvedl úřad. „Faktem je, že velká část českého zboží se do ČLR dostává přes další země formou reexportů, stejně tak se čínské zboží do ČR reexportuje přes přibližně 75 zemí,“ dodal.
  • Zdroj: BusinessInfo.cz