Těžba ropy v Rusku v říjnu vystoupila na maximum za 30 let, cena suroviny klesá

Těžba ropy roste, cena klesá (zdroj: ČT24)

Rusko zvýšilo těžbu ropy na nejvyšší úroveň za posledních třicet let a cena suroviny začala na trzích prudce klesat. Severomořská ropa Brent se v pátek prodává zhruba za 73 dolarů za barel – oproti pětaosmdesáti dolarům v polovině října. Tehdy vyhnaly ceny nahoru obavy z protiíránských sankcí, které vyhlásily Spojené státy. USA nyní ale přicházejí s výjimkou pro osm zemí.

Ceny ropy aktuálně prudce klesají, jsou nejníže od června. Zvýšené dodávky největších ropných producentů totiž převyšují poptávku na trhu. Těžba ropy v Rusku se v říjnu zvýšila na 11,41 milionu barelů denně, což je maximum za 30 let. K růstu přispěly hlavně velké ropné firmy, jako je Rosněfť a Lukoil, vyplývá z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky.

V září těžba činila 11,36 milionu barelů denně. V tunách se těžba zvýšila na 48,262 milionu ze 46,478 milionu tun v září. Vývoz přes ropovody vzrostl o 5,8 procenta na 4,526 milionu barelů denně.

Rusko v současnosti dodává na trh rekordní množství suroviny v postsovětské době, denně je to v průměru více než 11 milionů barelů. Těžba ropy v Rusku je tak nyní o 460 tisíc barelů denně vyšší, než kolik zemi stanovuje dohoda o omezení těžby dojednaná v prosinci 2016 s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC). V té se Rusko zavázalo k těžbě 10,947 milionu barelů denně.

Letos v červnu se účastníci ujednání shodli, že budou plnit svůj závazek na 100 procent, když předtím těžili výrazně méně. Ke zvýšení těžby je ale přiměly vysoké ceny ropy kvůli očekávaným nižším dodávkám po zavedení sankcí vůči Íránu.

Obavy z vlivu obnovených amerických sankcí však v posledních dnech na ropném trhu polevily. „Jeden z těch důvodů je, že Spojené státy oznámily, že osmi zemím, které obsahují mimo jiné Japonsko, Indii a Severní Koreu, dává výjimku na íránské sankce, čili mohou odebírat ropu od Íránu,“ vysvětluje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. S odvoláním na zdroje z administrativy prezidenta Donalda Trumpa to v pátek uvedla agentura Bloomberg. Výjimky by měl ministr zahraničí USA Michael Pompeo oznámit ještě ve stejný den.

Jakkoli je cílem Trumpovy administrativy oslabit íránskou ekonomiku, výjimky jsou udělovány výměnou za snižování dovozu tak, aby nevedly k růstu cen ropy. Další zemí, která dostane výjimku, je podle zdrojů zřejmě Čína, o níž se ale stále jedná. Zbylé čtyři státy jmenovány nebyly.

Navíc ve středu zveřejněný průzkum agentury Reuters monitorující produkci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prokázal, že kartel se na pokles dodávek z Íránu připravuje. Říjnovou produkci navýšil na nejvyšší hodnoty od roku 2016. Růst těžby ve Spojených arabských emirátech a v Libyi překonal pokles dodávek z Íránu kvůli blížícím se americkým sankcím.

Další série sankcí proti Íránu přijde v sobotu

Druhá série amerických sankcí proti Íránu vstoupí v platnost 4. listopadu. Kromě energetického sektoru se budou týkat lodní dopravy nebo íránského bankovního sektoru.

Na cenu ropy by tak ani v příštích týdnech neměly mít větší dopad politické vlivy. A ropná krize, jakou svět zažil třeba v 70. letech, podle analytiků nehrozí. Hlavně proto, že nyní působí na trhu víc hráčů a tradičním producentům, jako je Saúdská Arábie nebo Rusko, konkurují těžaři ropy z břidlicových ložisek.