Kritika z Bruselu s Itálií nepohnula. Rozpočtové plány měnit nehodlá

Horizont ČT24: Kritika z Bruselu s Itálií nepohnula, rozpočtové plány měnit nehodlá (zdroj: ČT24)

Italské ministerstvo financí sdělilo Evropské komisi, že se hodlá držet svých rozpočtových plánů, i když jsou považovány za kontroverzní. Ministr financí Giovanni Tria v dopise adresovaném Komisi uvedl, že si je vědom, že návrh rozpočtu na příští rok není v souladu s Paktem stability a růstu, který má koordinovat rozpočtovou politiku zemí eurozóny.

Italský ministr financí Tria v dopise do Bruselu napsal, že zvýšení deficitu bylo obtížným, ale vzhledem ke stavu italské ekonomiky nezbytným rozhodnutím. Italská vláda totiž musí reagovat na dlouhé období slabého výkonu domácí ekonomiky.

Kabinet chce zavést současně nízkou rovnou daň pro malé a střední podnikatele a zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku pro odchod do důchodu. Šetřit hodlá na migrantech a také na vzdělání.

Kritiku za svůj rozpočet si Itálie od ostatních premiérů vyslechla už minulý týden na summitu v Bruselu. Strach zbytku Evropy je pochopitelný, Itálie je čtvrtou největší evropskou ekonomikou a její problémy by citelně zasáhly celou eurozónu. Evropská komise rozhodne o dalším postupu už v úterý.
Lukáš Dolanský
zpravodaj ČT v Bruselu

Ministr Tria zároveň Brusel upozornil, že v letech 2020 a 2021 nehodlá deficit dál zvyšovat. Italský ministr je přesvědčen, že rozpočtové plány Říma neohrozí finanční stabilitu Itálie ani žádné další členské země Evropské unie.

„Bylo to těžké, ale nutné rozhodnutí – vzhledem k tomu, že se nám stále nedaří dosáhnout stejné úrovně hospodářského růstu jako před krizí a že nejpostiženější část obyvatel žije v hrozných ekonomických podmínkách. Věříme, že posílení italského hospodářství je v zájmu celé evropské ekonomiky,“ prohlásil ministr. Slíbil také, že vláda rozpočtové plány upraví, pokud se nenaplní ekonomické prognózy, na kterých jsou založeny.

Dopis je reakcí na kritiku ze strany Evropské komise z minulého týdne. Komise nyní potvrdila, že reakci Itálie obdržela a v úterý rozhodne o dalším postupu.

Italská vláda na příští rok plánuje rozpočtový deficit 2,4 procenta hrubého domácího produktu, což představuje trojnásobek ve srovnání s cílem předchozí vlády. Evropská komise minulý týden varovala, že návrh italského rozpočtu na příští rok obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie. 

Podle serveru BBC se předpokládá, že Evropská komise v úterý požádá Itálii o revizi rozpočtových plánů a poskytne jí tři týdny na oficiální reakci. Bylo by to poprvé, co by Komise některou z členských zemí vyzvala k přepracování rozpočtu, upozorňuje BBC.

Premiér předpovídá, že reformy nastartují ekonomický růst

Italský premiér Giuseppe Conte uvedl, že usiluje o konstruktivní dialog s Evropskou komisí. Předpověděl zároveň, že vládní reformy nastartují v Itálii hospodářský růst. Slíbil, že rozpočtový deficit příští rok nepřekročí plánovaných 2,4 procenta hrubého domácího produktu, a odmítl jakékoliv úvahy o tom, že by Itálie mohla opustit eurozónu či Evropskou unii.

Pokud evropský komisař řekne, že rozpočtový zákon bude zamítnutý, ještě předtím, než ho dostane k prostudování, tak říkám, že jde o předsudek a je nepřijatelné, že pochází od někoho, kdo zastupuje instituci vázanou pravidly a předpisy. Jsme však ochotni pokračovat v dialogu s Evropskou komisí a náš rozpočet vysvětlit.
Giuseppe Conte
italský premiér

Italská koaliční vláda tvořená pravicovou stranou Liga a protestním Hnutím pěti hvězd se dostala k moci v červnu, mimo jiné díky slibovanému snižování daní a zvyšování sociálních výdajů. Podle koalice je zapotřebí využít rozpočtovou politiku k podpoře hospodářského růstu. 

Rozpočtové plány Říma vyvolaly nejen kritiku ze strany EU, ale i obavy mezi investory. Podle nich nemá Itálie výdaje do budoucna kryté dostatečnými příjmy. Zadlužení Itálie v současnosti dosahuje zhruba 131 procent hrubého domácího produktu, takže je druhé nejvyšší v eurozóně po Řecku. Vláda ovšem tvrdí, že zadlužení zvyšovat nebude. 

Kdo má velký dluh, musí být opatrnější, zní z Německa

Německý ministr financí Olaf Scholz nabádá Itálii kvůli jejímu vysokému zadlužení k opatrnosti. „Je to celkem jednoduché. Když má někdo velký dluh, musí si při braní dalších dluhů dávat větší pozor než někdo, kdo má dluh nízký,“ uvedl.

Prohlásil také, že nehodlá přistupovat na hru populistů, kteří se domnívají, že mohou ignorovat pravidla a že účet ve finále zaplatí někdo jiný.