Centrální banka příliš zasahuje komerčním bankéřům do jejich hypotečního byznysu, soudí Pilip

Ekonom Ivan Pilip v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zpřísněním pravidel pro poskytování hypoték zašla centrální banka příliš daleko, řekl v pořadu Interview ČT24 ekonom a bývalý ministr financí či bývalý viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip. Podle něj by ČNB neměla takto detailně regulovat komerčním bankám jejich hypoteční byznys.

Ivan Pilip sice uznal složitost pozice ČNB a její obavy z případné další hypoteční krize, ale nedomnívá se, že by řízení komerčních bank mělo být tak detailní. 

„Myslím, že není typické, že se centrální banka snaží takhle detailně reglementovat pravidla pro poskytování hypoték,“ uvedl.

Pilip připomněl, že nyní jsme v nejlepší fázi ekonomického cyklu, kdy je vysoký růst, velmi nízká nezaměstnanost, vysoký nárůst mezd a stále ještě poměrně nízké úrokové sazby. První otřes tak může vést ke zhoršení některého parametru. A tedy k roztočení spirály: nesplácení hypoték – prodej bytů pod tlakem – na trh se navalí velké množství bytů – ceny bytů začnou klesat. To by pak mohlo ohrozit i banky. 

Centrální banka má však podle bývalého ministra financí jiné nástroje, jak regulovat celkové zdraví bank. Může jít do vnitřní struktury banky a podívat se, jestli nemá nadměrné množství půjček, řekl. Podle něho je to lepší, než předepisovat jedno pravidlo všem. „Banky by měly mít větší prostor nést své vlastní riziko,“ dodal Pilip.

Pořízení bytu v Praze
Zdroj: ČT24

 Ekonom v rozhovoru také zdůraznil, že ceny bytů jsou oproti příjmům velmi vysoké, navíc ve srovnání s Evropou rostly nejvíce. Navíc je v Česku i málo bytů na nájemní bydlení, a to zvedá cenu nájmů. Očekává, že i nájemní bydlení může být stále dražší. 

„Na hypotéky dosáhne jiná struktura lidí. Ta pak může mít vlastní bydlení nebo to může použít jako cestu ke zhodnocení vlastního majetku,“ odhadl další vývoj. Podle něho mezi lidmi s hypotékou bude méně těch, kteří by nemovitost chtěli koupit sami pro sebe. 

Přibude tak lidí, kteří nákup s využitím hypotéky budou považovat za výhodnější investici než například vklady u bank, které jsou stále velmi nízko. Banky totiž nespěchají s růstem úroků, mají dost svých prostředků, doplnil Pilip. 

Bydlení v Evropě
Zdroj: ČT24

V pořadu se hovořilo například i o zadlužení Čechů. „Čísla neukazují žádné nadprůměrné zadlužení oproti jiným zemím,“ konstatoval Pilip.

Zároveň však uvedl, že není přirozené, aby desetina lidí žila v exekucích, což vysoce přesahuje situaci v cizině. Připravovaný zákon o oddlužení by jim měl dát tedy lepší startovní pozici, aby se ze své obtížné situace dostali. „Není přece možné, aby se ve 30 (letech) zadlužili a až do konce života žili v ekonomické ilegalitě,“ dodal Pilip.