Chmel je málo hořký, lány s řepkou řídké. Seno podstatně zdražilo

Události: Zemědělci mají kvůli suchu menší úrodu i nedostatek krmiv (zdroj: ČT24)

Letošní sucho si vybírá svou daň, úroda klesla podle zemědělců o třetinu. Sklidilo se méně obilí, chmele i třeba máku. Chovatelům navíc chybí krmení pro zvířata, někteří z nich proto budou muset snižovat stavy zvířat.

Přesné škody za sucho zatím zemědělci ministerstvu nenahlásili. Agrární komora je předběžně odhadla na 9 až 11 miliard korun. Jenže zemědělci zatím nedostali kompenzace ani za loňské sucho, z více než jedné miliardy korun doputovala k farmářům jen asi třetina.

Zbytek peněz slibuje ministerstvo vyplatit do konce září. „Ministerstvo je připraveno spustit program pro řešení rizik a krizí v zemědělství co nejdříve tak, aby peníze dostali zemědělci ještě v letošním roce,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Peníze by se mohly začít vyplácet v prosinci. To ale znamená pro zemědělce problém: nemají za co koupit krmivo pro zvířata, kterého se letos urodilo méně. Největší nedostatek sena je podle průzkumu Zemědělského svazu ve středních Čechách nebo v Pardubickém kraji, kde se urodila jen polovina toho co obvykle. Chybět bude letos také pětina až třetina obvyklého množství slámy.

Cena za tunu sena se podle zemědělců nyní pohybuje okolo čtyř tisíc korun, loni byla jen třetinová. Navíc mají o české seno zájem rakouští zemědělci. Ti ho nakupují z kompenzací za letošní sucho, které už dostali vyplacené, zaznělo v úterý na konferenci svazu.

Někteří zemědělci tak zvažují, že zmenší svá stáda. „Neznamená to, že by je redukovala významně, ale zkrátka budou muset na tu situaci reagovat,“ řekl předseda svazu Martin Pýcha.

Stav hospodářských zvířat (v mil. kusů)
Zdroj: ČSÚ

Na Rakovnicku vypěstovali o třetinu méně chmele

Sucho se dotklo také pěstitelů chmele. Třeba firma Lupofyt na Rakovnicku letos sklidí o 35 procent chmelu méně a škody odhadují na sedm milionů korun. Rostliny, které sklidili, jsou navíc méně kvalitní.

„Chmel se pěstuje kvůli žlutému prášku lupulin, který obsahuje alfa hořké látky. Právě jejich obsah je rozhodující pro kvalitu a cenu. Bohužel letošní klimatické podmínky způsobily, že ten obsah je výrazně nižší,“ upozornil jednatel firmy Jaroslav Mikoláš. Část úrody se navíc vůbec nevyplatilo sklízet.

Špatně to vypadá také s řepkou olejkou ozimou. „Na poli mělo být optimálně asi 50 rostlin na metr čtvereční. Když si je spočítáme, tak jich bude dejme tomu 12,“ dodal Mikoláš.