Hudba se po letech znovu začíná prodávat. Tržby oživil streaming

Události: Streaming oživil tržby hudebních vydavatelství (zdroj: ČT24)

Hudba se po několika letech útlumu opět dobře prodává. Už druhým rokem rostou obraty světových hudebních vydavatelství. Kromě prodeje fyzických alb začínají vydělávat taky na streamingu, tedy poslechu přímo na internetu. Tržby za tyto služby se loni zvedly o 60 procent.

Nejúspěšnější hudebník loňského roku byl kanadský rapper Drake. Jeho album Views si koupilo 1,5 milionu lidí, několik miliard si ho pak poslechlo online. Byl jedním z těch, kdo rozhýbali světový trh s hudbou pomocí streamingu.

„I český trh kopíruje celosvětové trendy, takže můžeme říct, že nové technologie a hlavně nové způsoby poslechu hudby jsou pozitivní pro celý hudební průmysl,“ vysvětlil Michal Máka ze Supraphonu.

Bonus v nosiči

Pro české interprety ale vzhledem k velikosti trhu nemá internet tak zásadní vliv na příjmy. „My kapely jsme ze streamingu trochu rozčarované, protože nutí lidi nekupovat desky,“ prozradil kytarista kapely Chinaski František Táborský. „Devadesát procent příjmů jsou live vystoupení,“ vyčíslil manažer skupiny Ladislav Vajdička s tím, že streaming je z tohoto úhlu pohledu zanedbatelný.

Kapela Chinaski chystá na letošní květen nové album. Část nákladu upravila tak, aby fanoušky motivovala k jeho pořízení. „Udělali jsme takovou knížečku, která je povídáním, jak písničky vznikly, kde vznikly,“ popsal Táborský.

Oživení streamingem

I v českém prostředí jsou však interpreti, kteří na rozdíl od kapely Chinaski mají velké příjmy i z distribuce hudby v digitálním prostředí. Máka jmenoval Anetu Langerovou či Barboru Polákovou.

Celosvětově má streamování velký podíl na oživení trhu s hudbou. Loni ho využilo 112 milionů uživatelů. Online poslech tak celkově vzrostl o 60 procent. A právě díky tomu loni posluchači zaplatili o 6 procent více než o rok dřív.

Tržby
Zdroj: ČT24

Dobře na odbyt šly v loňském například nahrávky zpěvačky Adele nebo kapely Coldplay. Na špičce žebříčků je taky David Bowie, který vydal úspěšné album Blackstar. Zájem o jeho nahrávky pak stoupl po jeho úmrtí.