Kvalita paliv je v Česku stále lepší. Kontrolorům pomáhá i pojízdná laboratoř

Mobilní kontrola benzinu (zdroj: ČT24)

Dobrou zprávou pro řidiče v hlavní motoristické sezoně je zlepšující se kvalita paliv. Podíl závadných paliv klesl pod jedno procento a Česká obchodní inspekce zatím letos nenašla ani jediný vzorek pančovaného benzínu. Každý měsíc končí přitom v laboratořích stovky vzorků z celé země.

Za posledních dvacet let se kvalita pohonných hmot na tuzemských benzinkách zlepšila trojnásobně. A správné kontrole se nyní do Česka jezdí učit Srbové. Vše musí totiž odpovídat evropským směrnicích a Srbové do unie teprve míří. 

Čeští kontroloři jim ukázali i svou první pojízdnou laboratoř. Ta zvládne posoudit vzorky pohonných hmot do 15 minut.

Vnitřek pojízdné laboratoře
Zdroj: ČT24

V klasické laboratoři to přitom trvá i dva dny. I rychlé vyhodnocení pomáhá tomu, že pančování pohonných hmot je v Česku na ústupu.  

Dokonce co se týče benzínu, tak v letošním roce nebyla nalezena žádná nekvalita.
Ivan Souček
koordinátor projektu kontroly paliv ve spolupráci se Srbskou republikou

Problém nemusí nastat jen ve chvíli, kdy zákazník tankuje své auto. Rizikové je i samotné přečerpávání paliv z cisterny do podzemních nádrží. Podvodníkům může nalétnout také majitel pump. 

„Je to velice důležité místo z pohledu možného narušení kvality. Ukazovali jsme proto (srbským kontrolorům), jak se správně napojují hrdla do stáčecí šachty,“ uvedl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. 

Přečerpávání paliva z cisterny do podzemních nádrží
Zdroj: ČT24

Zveřejňování výsledků kontrol pomohlo

Kvalita benzínu a nafty se v Česku výrazně zlepšila po roce 2012, kdy stát začal zveřejňovat konkrétní výsledky kontrol. Motoristé si tak na webu České obchodní inspekce známé hříšníky mohou snadno dohledat. 

Inspekce pravidelně monitoruje jakost pohonných hmot u čerpací stanic v celé České republice. Například v květnu 2016 odebrala 254 vzorků, z toho nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům pouze 1 vzorek. Jednalo se o motorovou naftu, kde byl překročen podíl biosložky v palivu.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v květnu oproti měsíci dubnu bylo tak zaznamenáno zlepšení z 1,8 procenta na 0,4 procenta.