RM-Systém rozšiřuje nabídku akcií

Praha - Drobní investoři mohou od dnešního dne v mimoburzovním RM-Systému obchodovat s akciemi zahraničních společností. Nově se v něm objevil Deutsche Telekom. Jen za první den se akcií německé firmy zobchodovalo za téměř půl milionu korun.

Hlavní důvodem uvedení akcií Deutsche Telekomu na trh RM-Systém bylo zpřístupnit nejzajímavější zahraniční akcie českým investorům. Dosud se obchodovalo v eurech a investoři museli čelit kurzovním ztrátám. „Chtěli jsme zastoupení z oboru telekomunikací, domníváme se, že pro naše investory to bude znamenat bezpečnou záruku jejich investicí,“ dodává provozní ředitel RM-Systému David Hybš.

Dalšími novými akciemi na trhu RM-Systému jsou Zentiva, Erste Bank, ORCO, AAA AUTO a CME. A trh s cennými papíry se bude i v následujících měsících rozšiřovat. „Uvažujeme o firmách typu Siemens, Volkswagen, Alianz a podobně. Konkretizovat to budeme až v době, kdy je budeme uvádět,“ uvedl Jiří Vodička ředitel marketingu RM-Systému.

Na trhu by se měly objevit například indexované certifikáty, warranty nebo turbocertifikáty. Kromě nové nabídky chce RM-Systém přilákat investory razantním snížením poplatků, a to až na desetinu své původní hodnoty. Podle Jiřího Vodičky se na RM-Systému zobchoduje měsíčně zhruba miliarda nebo 800 milionů měsíčně. Do budoucna by toto číslo mohlo vzrůst až na tři nebo čtyři miliardy.

Obchodování na RM-Systému má i další výhody. Obchoduje se v české měně a o hodinu déle než na Pražské burze. Investoři navíc nemusejí čekat na připsání akcií tři dny, ale vlastní je okamžitě. Ve srovnání s Pražskou burzou je ale objem obchodování podstatně nižší a umožňuje obchod menším a středním investorům.