Nová strategie Česko posune mezi 20 nejkonkurenceschopnějších

Praha – Česko se má stát jednou z dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Alespoň tak si to plánuje nová strategie konkurenceschopnosti České republiky pro roky 2012 až 2020, kterou dnes schválila vláda. V předchozích letech se pozice České republiky podle Světového ekonomického fóra zhoršila o pět pozic až na 36. místo.

Vyskočit o 16 příček vzhůru má Čechům pomoci ambiciózní dokument z dílny ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Ten obsahuje 43 projektů s více než 200 opatřeními, které vycházejí z doporučení mezinárodních institucí i Národní ekonomické rady vlády. Instituce se mají stát efektivními, infrastruktura kvalitní a česká ekonomika bude založená na inovacích – to vše má zabránit dalšímu snižování konkurenceschopnosti.

Premiér Petr Nečas (ODS):

„Blížíme se tedy do skupiny zemí, kde je Španělsko, Itálie nebo Portugalsko, a to by určitě nebyla dobrá zpráva pro naši budoucnost.“

naopak o návrhu prohlásil:

"Jde o naprosto zásadní dokument, obsahující konkrétní opatření, jejichž cílem je zvýšení konkurenceschopnosti České republiky."

Novinkou v rámci změn budou i základní registry. Odtud si budou moci úřady stáhnout potřebné údaje o občanech tak, aby pak občané nemuseli často opakovaně prokazovat údaje, které už úřady mají. V současnosti totiž státní správa provozuje více vzájemně nespolupracujících rejstříků. Vznikl by i určitý katalog služeb, které stát občanům nabízí. „Protože stát nabízí opravdu velké množství služeb, je také snadné se v tom ztratit,“ tvrdí Kocourek.

Na novou strategii kývli odboráři i zaměstnavatelé. Její naplňování se podle Petra Nečase bude pravidelně vyhodnocovat. A bude na co se zaměřit. Přes dílčí zlepšení je česká ekonomika podle analýz stále z velké části založena na levné pracovní síle.

Podnikatelé volají po pružném pracovním trhu

Podnikatelům vadí zejména neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce. Na strategii se proto svými názory podílela i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Já bych vypíchla z těch třech stránek, které jsme k tomu napsali, jenom čtyři body, které se týkají zajištění kontinuity činnosti orgánů veřejné správy, stability systému – to se týká hlavně změn daňových zákonů a podobně, pružný pracovní trh a na posledním místě bych zmínila zrychlení a zjednodušení čerpání strukturálních fondů,“ dodává šéfka asociace Eva Svobodová.  

Zabránit situaci, ve které by se Česko propadlo do závažných problémů se splácením svých dluhů, podobně jako řada jiných evropských zemí, má přijetí takzvané finanční ústavy. Ústavní zákon má zavazovat každou vládu k zodpovědné politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí. Kabinet podle návrhu bude například muset předkládat sněmovně Zprávu o rozpočtové strategii. Pokud ji poslanci dvakrát po sobě zamítnou, bude vláda muset vyvolat hlasování o důvěře.