Státní podíl ve španělské loterii se prodávat nebude

Madrid - Španělská vláda nečekaně odstoupila od plánovaného prodeje podílu ve státní loterii, který měl státní pokladně zajistit až devět miliard eur (asi 220 miliard korun). Primární emise akcií společnosti Loterias měla být největší v historii Španělska, vládní socialisté ale prodej zrušili jednak kvůli nepříznivým podmínkám na trhu, z části ale i kvůli politickým tlakům.

Původně se předpokládalo, že zájemci o akcie lukrativního podniku se začnou hlásit od pátku. Na prodej mělo být až 30 procent podniku. Nakonec se ale nic prodávat nebude, ministryně hospodářství Elena Salgadová to zdůvodnila tím, že současná situace na finančních trzích neumožňuje dosáhnout očekávaných výnosů.

„Vedoucí manažeři řekli, že jsi nejsou jistí, že můžeme dosáhnout ceny, o které si vláda myslí, že ji Loterias má,“ uvedla Salgadová v rozhovoru pro státní rádio. Podle zdroje agentury Reuters blízkého společnosti Loterias se měl původně očekávaný výnos z privatizace pohybovat v zormezí 6 až 9 miliard eur.

Prodej státní loterie narazil na odpor lidovců i bankéřů

Záměr prodat podíl v loterijní společnosti již dříve narazil na odpor opoziční Lidové strany (Partido Popular). Právě lidovci mají velkou šanci, že zvítězí v listopadových všeobecných volbách.

Jaime Garcia Legaz, Partido Popular

„Prodat toto cenné aktivum je směšné krátkodobé uvažování. Je to jako prodat luxusní auto značky Aston Martin za 2 tisíce eur, aby rodina mohla zaplatit maličký nedoplatek na hypotéce.“

Plánem prodeje akcií loterijní společnosti ale nebyly nadšeny ani obří španělské banky, jako je Santander či Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Ty se měly postarat o uvedení akcií na burzu, v plánu ale spatřily konkurenci. Samy totiž potřebují zvýšit kapitál, takže o peníze investorů by musely soutěžit s loterijní společností.

„Vím naprosto přesně, že za tím rozhodnutím je i tlak zainteresovaných bank,“ řekl manažer jedné z velkých finančních institucí ve Španělsku. „Banky potřebují kapitál, aby si daly do pořádku bilanci. Společnost Loterias pro ně byla přímým konkurentem,“ dodal. Akcie firmy by si podle něj koupili lidé, kteří by si jinak uložili peníze v bance, což se bankám nelíbí.

Loterias má největší fond na vyplácení výher na světě

Společnost Loterias je mezi Španěly dobře známá, například před Vánocemi vždy pořádá velkou loterii „El Gordo“. Na vyplácení výher má největší fond ze všech loterií na světě a jen loni výhercům vyplatila 2,3 miliardy eur (přes 56 miliard korun). Firma teď patří ke klenotům mezi zbývajícím státním majetkem, který je ve Španělsku ještě na prodej. Prodej podílu měl přispět ke snížení zadlužení země.

Vydáno pod