S&P Španělsku: Požádáte-li o finanční pomoc, rating nesnížíme

Madrid – Ratingová agentura Standard & Poor's chlácholí Španělsko – oznámila, že pokud by země požádala o celkovou finanční pomoc, a ne jen o pomoc pro svůj bankovní sektor, neovlivnilo by to její rating. Tento krok by podle ní naopak mohl zvýšit šanci Španělska na úspěch zaváděných reforem.

Španělská vláda zatím vzdoruje žádosti o finanční pomoc, přestože úroky desetiletých státních dluhopisů v uplynulých týdnech vystoupily nad kritickou úroveň sedmi procent, kterou většina analytiků považuje za dlouhodobě neudržitelnou.

„Pokud se Španělsko rozhodne požádat o plnou pomoc, bude to z našeho pohledu znamenat oficiální potvrzení toho, že vláda čelí trvalým rizikům při vlastním financování na kapitálových trzích,“ uvádí se v prohlášení agentury. „Nicméně domníváme se, že případné výhodnější podmínky, které by Španělsko mohlo obdržet v rámci celkové pomoci, by mohly zvýšit šance na úspěch již tak ambiciózních a politicky odvážných fiskálních a ekonomickým reforem Španělska.“

Španělsko má u S&P rating BBB- s negativním výhledem. Moody's udělila Španělsku rating Baa3 a Fitch BBB. U všech třech agentur má země investiční stupeň, i když většinou je již na hranici spekulativního pásma.

Španělsko již požádalo o pomoc pro svůj bankovní sektor až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Přesná výše pomoci ale zatím nebyla stanovena.