Objednat státní dluhopisy? Zbývá už jen zítřek

Praha - Objednat si spořicí státní dluhopisy bude možné už jen zítra. Ministerstvo financí totiž výrazně zkrátilo upisovací období, které bylo původně plánováno až do 29. listopadu. „Vzhledem k tomu, že stanovený cíl emise byl tímto dosažen, upisovací období vánočních emisí bude v souladu s emisními podmínkami předčasně ukončeno,“ uvedlo ministerstvo. Od pondělí, kdy upisovací období začalo, do dnešních 17:00 si lidé objednali dluhopisy za více než 15 miliard korun. V plánu je bylo prodat za 5 až 10 miliard korun.

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Peníze za dluhopisy tak musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu.

Kde dluhopisy objednat: Zájemci si zatím mohou objednávat cenné papíry na téměř 1 700 vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky.

Pro koho dluhopisy jsou: Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Kdy budou dluhopisy vydány: Dluhopisy vydá ministerstvo 12. prosince.

Jaké dluhopisy jsou k dispozici?

  • prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,3 procenta
  • pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta
  • pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta
  • sedmiletý protiinflační dluhopis úročený podle míry inflace, ke které se připočte ještě reálný výnos 0,5 procenta ročně

Ke koupeným dluhopisům lze pořídit dárkový certifikát nebo pamětní list.

Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již v rámci jarní emise. Tehdy si lidé koupili cenné papíry za 17,6 miliardy korun.

Nyní jsou v oběhu dluhopisy za 73,8 miliardy korun, vlastní je zhruba 82 500 investorů. „K dnešnímu datu došlo k dokončení financování plánované výpůjční potřeby státu podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 a její červencové revize,“ uvedlo MF. Podle revidované strategie letos ministerstvo počítá s výpůjční potřebou 120,7 miliardy korun.