Nejsem člověk ani Andreje Babiše, ani Pavla Blažka, uvedl nový olomoucký vrchní státní zástupce

Události, komentáře: Radim Dragoun (zdroj: ČT24)

Nejsem muž expremiéra Andreje Babiše (ANO) ani ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), ani nikoho jiného, uvedl v pořadu Události, komentáře nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun. Podotkl, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je podle něj spojováno pouze s kauzou zásahu na Úřadu vlády před deseti lety, zatímco další, pozitivní kauzy jsou opomíjené, proto by se chtěl zaměřit na pozitivní medializaci a vnitřní komunikaci na úřadě.

„Musím všechny ubezpečit, že nejsem ani muž Andreje Babiše, ani současného ministra spravedlnosti Pavla Blažka, ani nikoho jiného. Ještě jsem zaslechl, že jsem člověk Roberta Šlachty a tak dále. Skutečně musím ubezpečit, že tomu tak není,“ uvedl Dragoun v souvislosti s některými tvrzeními, které se objevují. Tedy, že se šéfem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stal za vlády tehdejšího premiéra Babiše, a může tak být výslednicí dohod mezi ANO a ODS. 

Dragoun podotkl, že větší vliv na jeho výběr do funkce měla komise a nejvyšší státní zástupce, který jej navrhl. „Pan ministr spravedlnosti byl pouze ten, který mohl říci ano, nebo ne,“ uvedl Dragoun s tím, že se jmenováním do funkce necítí být nikomu zavázán, ale na druhou stranu je potěšen důvěrou, kterou získal.

V prvních měsících ve funkci se chce zabývat spíše organizační strukturou zastupitelství a vnitřní a vnější komunikací. „Chtěl bych také, aby byla jinak komunikována mediální stránka, protože si myslím, že Vrchní státní zastupitelství v Olomouci je mimo jiné spojováno pouze s kauzou zásahu na Úřadu vlády a další, pozitivní kauzy jsou opomíjené,“ uvedl Dragoun s tím, že by se chtěl zaměřit na pozitivní medializaci úspěšně skončených případů.

„Pokud jde tedy o věci organizační, případně personální, tak je budu činit s rozvahou a teprve poté, co se seznámím detailně s celkovým stavem a chodem na úřadě,“ dodal.

Zmínil, že ke kauze zásahu na Úřadu vlády před deseti lety by se už nerad vracel. Lidé z kauzy zneužití vojenského zpravodajství byli odsouzeni a další případ – kauza poslaneckých trafik – stále pokračuje. „Čekáme, jak rozhodne nalézací soud, a to si myslím, že bude zajímavé pro další i judikaturní názor na věc týkající se případné korupce moci, to znamená, zdali ty poslance lze korumpovat, nebo zda se jedná o politické vyjednávání,“ uvedl.