Armáda zavádí nový rušič Starkom, shání proto elektrotechniky či IT specialisty

Události: Armáda zavádí nový rušič Starkom (zdroj: ČT24)

Armáda posiluje oblast elektronického boje. Zavádí nový rušič z produkce českého obranného průmyslu zvaný Starkom. Za jednu a půl miliardy korun dostane do konce roku osm kompletů. K nové technice ale potřebuje také nové lidi, elektrotechniky nebo IT specialisty.

Systém na podvozku Tatra s několika stožáry s anténními systémy dokáže například rušit rádiovou komunikaci protivníka, jeho systémy velení a řízení vojsk či leteckou komunikaci.

„Dokážeme rušit jak pozemní vojsko, tak letecká pásma, poté telefony, bluetooth, drony,“ vyjmenoval operátor Starkomu.

„Například pokud se nepřítel snaží vydávat své povely, můžeme zabránit tomu, aby cílená zpráva došla tomu, komu měla být určena,“ vysvětlil náčelník odborné přípravy Centra ISR Michal Peterek.

Oproti dosavadním rušičům, které armáda používala pětatřicet let, jde o generační rozdíl. Ruční práci nahradila automatika, přibyla mobilita a balistická ochrana –⁠ posádky i technologie. Vozidlo, které by v boji působilo hned za prvními jednotkami, musí rychle přijet a také zmizet.

Technologie je tajemstvím

Samotná technologie je tajemstvím a vnitřek vozu armáda neukazuje, stejně tak neukazuje ani operátory. Těch má několik desítek, nejprve je čeká teorie a poté praktický výcvik.

„Už se na ni zaškolujeme více než rok. Je tam hodně té IT části, takže se člověk musí hodně učit,“ poznamenal operátor Starkomu.

„Hledáme právě elektrotechniky, specialisty na cyber, na security, na bezpečnost jednotlivých informačních systémů. Jak vyučené, tak s maturitou i samozřejmě s vysokoškolským vzděláním v oboru elektro,“ sdělil ředitel Sekce komunikačních a informačních systémů ministerstva obrany Petr Šnajdárek.

Šnajdárek: Touto technikou to nekončí

Resort obrany objednal v roce 2019 celkem osm těchto rušičů. Armáda by měla všechny dostat do konce letošního roku. Rušiče vznikly na zakázku a dle zadání spojovacího vojska. Zkušenosti čerpá i z rusko-ukrajinské války. „Lze krásně vidět, jak elektronický boj je velmi důležitou součástí celého bojiště. A víme, že jsme připraveni,“ prohlásil Peterek.

„Touto technikou to nekončí, protože my se musíme kompletně posunout do 21. století,“ řekl Šnajdárek. Vedení operací bude stát podle armády na informační převaze a množství dat, která dostane každý voják.