S povinností podávat daňové přiznání pomáhají i zástupci finančních úřadů

Události: Podání daňového přiznání (zdroj: ČT24)

Zástupci finančních úřadů začali jezdit do vybraných obcí, kde nesídlí jejich úřady. Lidem radí s podáním daňového přiznání. Zatím jich odevzdali jen přibližně desetinu. Zbývá na to zhruba měsíc, pokud živnostníci volí papírovou formu. Letos ale výrazně přibylo lidí s povinností elektronického podání.

Obce propůjčují zástupcům finančních úřadů prostory, kam mohou lidé přijít a podat tam daňové přiznání. Případně dostat pomoc s vyplněním daňového přiznání.

Opravář obuvi Marek Vlach bude letos poprvé daňové přiznání odevzdávat v elektronické podobě. Stát mu totiž zřídil datovou schránku. Tu má nově i jeho otec, který se věnuje stejnému řemeslu. On přiznání ale elektronicky odesílal – s pomocí účetní – i dřív. Sám daňové přiznání nikdy nevypisoval. Nově povinné datové schránky a s nimi spjatá nutnost podávat daňové přiznání elektronicky je podle něj pro řadu živnostníků obtížná a někteří své živnosti ruší. 

Elektronických cest je více

Lidé ale přiznání nemusí zasílat výhradně přes takzvanou datovku. Podat ho mohou i přes portál Moje daně. Pokud dokument zašlou v listinné formě, úřad je nejdřív vyzve, aby podání opravili. Potom jim může hrozit pokuta. Poslední termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě je 3. dubna. Pokud lidé odevzdávají daňové přiznání elektronicky, mají ještě o měsíc více času. Jestliže jim s přiznáním pomáhá daňový poradce, je to ještě o něco delší lhůta.

Komu ještě stát datovou schránku nezřídil, může dokument podat papírově. Takto ho bude možné odevzdat i v některých obcích, kde nesídlí příslušné úřady. Finanční správa začala na vybraná místa v některých krajích jezdit. Místa a termíny uvádí na webu

Od letošního roku se mimo jiného mění také částky, od kterých musí lidé přiznání podat. Z původních 15 tisíc korun ročních příjmů se limit zvyšuje na 50 tisíc.