Případů chřipky v Česku pomalu ubývá, přibylo ale nemocných školáků

Události: Ubývá případů chřipky (zdroj: ČT24)

V Česku dál ubývá případů infekcí dýchacích cest. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) klesla hlášená nemocnost na 1351 případů na sto tisíc obyvatel, zatímco na konci loňského roku to bylo 1750. Klesá hlavně počet případů mezi malými dětmi a seniory, přibylo ale nemocných dětí ve věku šest až čtrnáct let. Nejvyšší nemocnost je nyní v Jihomoravském kraji.

„Sledujeme pomalu se snižující aktivitu chřipky, což odpovídá očekávanému vývoji. Nadále ale přetrvávají lokální ohniska výskytu chřipkových onemocnění včetně onemocnění se závažným průběhem,“ sdělil vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl. 

Dodal také, že výrazný úbytek nemocnosti v některých krajích  se týká především dětí do pěti let a dále kategorie lidí starších pětašedesáti let. „V některých krajích je v těchto skupinách až sedmdesátiprocentní úbytek nakažených,“ říká. 

Vyšší úbytek než mezi respiračními infekcemi obecně odborníci zaznamenali u chřipky. Nemocných je téměř o čtvrtinu méně než před týdnem.

„V následujících dnech lze očekávat další úbytek nemocných jak chřipkou, tak ostatními respiračními infekcemi. V populaci aktuálně cirkulují především viry chřipky, RS virus, původce covidu a rhinoviry neboli rýma,“ doplnila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. 

Méně hospitalizovaných pacientů hlásí také nemocnice, objevily se ale i mimořádně těžké průběhy. Ve vážném stavu, který vyžadoval nemocniční intenzivní péči, bylo dosud v chřipkové sezoně 243 pacientů, z nich dvaaosmdesát zemřelo. 

Podle lékařů jde ale o mimořádné případy, například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze nyní leží dva pacienti s chřipkou a čtyři covid pozitivní. Také v dalších oslovených nemocnicích mají stále pacienty hospitalizované s chřipkou. Třeba v Jihlavě se s virovým onemocněním léčí zhruba pětadvacet lidí. Ve zlínské nebo liberecké skončily na jednotkách intenzivní péče jednotky případů.