Česko snížilo spotřebu plynu o 850 milionů kubíků. Podle Síkely již splnilo cíl uspořit 15 procent oproti loňsku

V probíhající topné sezoně se v Česku snížila spotřeba plynu o 850 milionů metrů krychlových plynu ve srovnání s minulým rokem. Již tedy dosáhlo patnáctiprocentní úspory stanovené Evropskou unií členským státům, oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zásoby plynu jsou v současné době proti loňsku dvojnásobné, což přispívá k poklesu cen energií na trhu. Podle analytiků k úspoře přispěly naopak vysoké ceny plynu, ale i teplé počasí.

Závazek snížit spotřebu od října 2022 do letošního března alespoň o 15 procent spotřeby proti předchozí topné sezoně znamená pro Česko, že by mělo spálit alespoň o 800 milionů metrů krychlových plynu méně. Podle ministerstva průmyslu a obchodu se podařilo snížit spotřebu o tolik již v polovině ledna. Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla uvedl, že od října do poloviny ledna klesla meziročně spotřeba o více než 23 procent čili zhruba 850 milionů metrů krychlových.

„Potvrzuje se to, co říkám od loňského jara. Úspory energií jsou velmi účinným a ve svém důsledku velmi levným nástrojem na posilování energetické bezpečnosti,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle dat resortu jsou zásobníky plynu plné z 80 procent, je v nich 2,75 miliardy metrů krychlových. Podle Síkely je to více než dvojnásobek oproti loňsku.

Loni se v Česku spotřebovalo přes 7,5 miliardy metrů krychlových plynu, ve srovnání s rokem 2021 bylo i to výrazné snížení – asi pětinové. „Pro představu to přibližně odpovídá spotřebě celé země ve dvou zimních měsících,“ vypočítal René Neděla. Dodal, že v současné topné sezoně se spotřeba snížila ještě výrazněji. 

Podle analytika společnosti XTB Tomáše Cverny lze vysoké úspory plynu přisuzovat teplému počasí. Zvlášť teplý byl například říjen, průměr teplot byl 2,5 stupně nad dlouhodobým normálem. „S tímto vývojem teplot se nese i zlevňování kontraktu na zemní plyn na burze TTF, který od počátku roku poklesl o necelých sedm procent. Dlouhodobé předpovědi počasí tvrdí, že únor bude teplotně průměrný až nadprůměrný, což může přispět k dalším úsporám,“ shrnul analytik.

Další analytici v minulých dnech poukazovali také na efekt vysokých cen energií, které nutí řadu odběratelů k úsporám.

Ministr Síkela podotkl, že splněním cíle potřeba šetřit nekončí. „Úspory plynu nám pomáhají dosahovat rekordní úrovně zásob plynu, což posiluje naši odolnost vůči případným krizovým situacím, a tedy naši energetickou bezpečnost. Každý ušetřený kubík plynu nám navíc pomůže s přípravou na další topnou sezonu. Sníží tak tlak na rychlou tvorbu zásob plynu, a tím i na růst cen,“ míní Síkela.