Stavebního materiálu je na trhu opět dost, poptávka po něm ale klesá

Události: Klesá poptávka po stavebních materiálech (zdroj: ČT24)

Kvůli útlumu stavebních prací očekávají podnikatelé v oboru náročný rok. Už na konci loňského roku produkce klesala. Snižuje se i počet vydaných stavebních povolení. Úbytek zájmu zejména menších stavebníků pozorují výrobci oken nebo prodejci stavebních materiálů, které oslovila ČT.

Okna a dveře vyrábějí v Lázních Toušeni na míru. Zakázek mají zatím dost, pokles zájmu menších stavebníků ale vidí už nyní. „Naše predikce v tomto okamžiku ukazují propad na novostavbách o sedmdesát procent. Myslíme si, že letos bude v našem oboru pokles minimálně dvacet až pětadvacet procent,“ tvrdí spolumajitel společnosti Jan Čajan.

Rostou naopak náklady na výrobu. Zdražily energie, železné komponenty i sklo. Také proto rostly ceny finálních produktů. „Jsou výrobky, kde sklo dělá osmdesát procent, a jsou výrobky, kde sklo dělá jen deset procent, takže výrobky se zdražovaly mezi deseti až třiceti procenty,“ vysvětluje Čajan.

Podobná situace je i u prodejců stavebních materiálů. Třeba v prodejně v Dolních Počernicích ještě před pár měsíci řešili nedostatek zboží. Teď je, ale stojí zde víc. „Máme dostatek všeho. U betonových skruží je meziroční cenové navýšení deset, patnáct, dvacet procent, podle jednotlivých druhů,“ dává příklad obchodní zástupkyně Markéta Mrázková.

Také v obchodu se stavebninami sledují úbytek zákazníků. A stejně jako výrobcům oken, i jim chybí hlavně ti menší, stavitelé rodinných domů. „V posledních dvou třech měsících je to až osmdesát procent poklesu zájemců o hypotéky. To se potom promítá do výstavby, potažmo do prodeje stavebních hmot,“ vysvětluje generální ředitel firmy prodávající stavebniny Petr Vaněrka.