Fungování sociálních služeb budou kontrolovat inspektoři v utajení, plánuje Jurečka

Pravidla kontrol sociálních služeb by se měla letos změnit. Inspekce by se měla zaměřit víc na zacházení s klienty v zařízeních. Upravit by se měly i podmínky pro inspektory, aby mohli poskytování péče kontrolovat v utajení, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Chystané změny reagují na informace z článku týdeníku Respekt o předloňském případu, kdy v jednom ze zařízení pracovník usmrtil mentálně postiženou klientku. O špatném zacházení s handicapovanými či seniory už dřív informovala i další média. Pozornost k tématu přitáhla před více než třemi lety třeba reportáž serveru Seznam Zprávy o šikaně obyvatel v jednom ze seniorských domovů.

„Letos změním pravidla pro způsob kontrolní činnosti, abychom na tato zařízení víc zaměřili naši pozornost. Budu chtít upravit legislativně kompetence, aby se člověk, který pracuje v inspekci sociálních služeb, mohl anonymně nechat zaměstnat, aniž by zaměstnavatel věděl, že tento člověk dělá tuto inspekční činnost,“ uvedl Jurečka.

Jeho cílem je „vytvořit systém, který opravdu dokáže nastavit prostředí tak, že si kdokoliv z pracovníků velmi rozmyslí přistupovat k nějaké formě násilí, nelidského zacházení, jakékoliv brutalitě.“

Víc inspektorů

Podle poslední výroční zprávy o inspekci sociálních služeb působilo v Česku předloni na konci roku 41 inspektorů. Celkem bylo v inspekci 63 míst, z nich 14 se ale nepodařilo obsadit a osm lidí bylo na rodičovské či dlouhodobé nemocenské.

Inspekce v předminulém roce ovlivnila covidová epidemie, pracovníci jich provedli 98. Celkem 32 kontrol bylo v domovech pro seniory, po 13 v domovech se zvláštním režimem a v pečovatelské službě. V ostatních službách šlo o jednotky kontrolních akcí. Jedenáct inspekcí odhalilo porušení zákona, začalo pak správní řízení. 

„Pustím se teď do odvážného příměru. Když vezmu svou zkušenost z resortu zemědělství a rozsah zázemí pro zajištění dozoru nad potravinami či v oblasti péče o zvířata, tak tento stát má daleko silnější kapacitu lidí – kterých tady máme víc jak tisíc – kteří se této činnosti věnují. Když se podívám na zajištění inspekční činnosti, abychom dozorovali péči o klienty v sociálních službách, tak se bavíme o daleko menším počtu lidí. Už to ukazuje, že tady není něco v pořádku,“ uvedl ministr.

Podle něj je případné posílení počtu inspektorů ale možné tehdy, pokud se jinde v resortu počet pracovníků sníží. Jurečka věří, že personální přesuny umožní digitalizace.

Nové zákony

Změny mají upravit novely či nové normy. Podle vládního legislativního plánu ministerstvo práce předloží letos hned dvě novely o sociálních službách, a to v únoru a v listopadu. Platit by měly od ledna a od července příštího roku.

V dubnu by měl resort práce s resortem zdravotnictví kabinetu poslat zákon k úpravě zdravotních a sociálních služeb. Norma by měla být účinná od ledna 2024. V červenci mají být jasné obrysy nového zákona o povoláních v sociální oblasti, do konce roku pak mají být hotové paragrafy. S účinností se počítá od ledna 2025.