Nový portál zastřešuje elektronické služby pro řidiče. Přináší i novinky

Události: Začal fungovat Portál dopravy (zdroj: ČT24)

Začal fungovat Portál dopravy, který sjednocuje elektronické služby pro řidiče. Je možné přes něj požádat o řidičský průkaz, nahlédnout do bodového konta nebo koupit dálniční známku. Portál je úzce propojený s již fungujícím portálem občana a má i podobnou grafiku. Přihlásit se do něj je možné například prostřednictvím eObčanky nebo bankovní identity.

„Nejjednodušší přihlášení je přes mobilní klíč e-governmentu. Stačí otevřít si mobilní klíč e-governmentu, přihlásit se pomocí otisku nebo osobního kódu,“ vysvětlil manažer projektu Karel Váchal.

Portál dopravy má čtyři části nazvané Řidič, Vozidla, Plavba a Letectví. Sjednocuje v nich elektronické služby a informace, které sice již na internetu fungovaly, ale na různých místech. „Na Portálu dopravy budou k dispozici všechny ty agendy v přehledné podobě,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle zástupce zmocněnce pro digitalizaci Karla Váchala by pro ty, kdo používali některé ze služeb soustředěných nyní na Portálu dopravy dříve, kdy byly na Portálu občana, neměl nastat „žádný velký skok“, oba portály mají podobné prostředí.

Oproti tomu, co dosud fungovalo na různých webech, jsou na Portálu dopravy i novinky. U elektronické žádosti o řidičský průkaz tak je nově možné požádat o nový doklad i kvůli jeho ztrátě, odcizení nebo změně osobních údajů, upozornil Kupka. Zatím bylo možné na Portálu občana žádat o nový řidičský průkaz pouze kvůli konci platnosti starého. Je možné požádat i o zrychlené vyřízení žádosti do pěti pracovních dnů.

U žádosti o řidičský průkaz jsou základní údaje včetně fotografie předvyplněné. Zbývá si určit místo převzetí. „Automaticky se vám tam natáhne místo, které máte dle trvalého bydliště, ale samozřejmě si můžete zvolit jakékoliv jiné,“ popsal Váchal.

Nic se nemění na tom, že se po podání žádosti musí na registr řidičů. V budoucnu by ale podle ministra mělo být možné vyzvednout si nový doklad i na poště.

Body i technické kontroly

V novém portálu lze dále nahlédnout do karty řidiče, údajů o přestupcích a zákazech řízení či o profesní způsobilosti. 

Řidiči tak mohou nahlédnout do bodového konta. „Rovnou se vám stáhne výpis bodové konta bez čehokoliv, nemusíte si požádat o žádné formuláře,“ řekl Váchal. Tuto službu chce mistr dopravy ještě rozšířit. Systém má řidiče informovat o počtech trestných bodů. „Tak, abyste si mohli zaškrtnout do budoucna, že chcete automatické upozornění na to, jestli se vám přičetly body, a budete mít možnost se rozhodnout, zda budete tu informaci chtít jen do mobilu nebo zároveň i do e-mailu,“ nastínil Kupka.

V agendě vozidel na portálu řidič najde i informace týkající se technických kontrol. „Vidíte seznam všech prohlídek. Když se podíváme na poslední, tak vidíte i to, jaké tam byly závady,“ řekl Váchal.

V sekci vozidel nabídne podle Kupky portál také možnost koupě dálniční známky nebo placení mýta. Dále obsahuje údaje o všech vlastněných vozidlech, kontrolu tachometru. Novinkou je možnost elektronicky vyplnit žádost o změnu v registru vozidel. Samotnou změnu stát zatím elektronicky neprovádí, ministr Kupka ale přislíbil, že v budoucnu to půjde.

V portálu je možné přihlásit se také na zkoušky z plavby a letectví, nahlížet do leteckého rejstříku, lze také registrovat dron.

Portál dopravy by se měl dále rozvíjet. Podle Kupky do něj přibude elektrická úhrada správních poplatků nebo možnost získat výpis z karty řidiče, objevit by se měl také přehled všech držených leteckých průkazů či průkazů vůdců malých plavidel a údaje o letadlech nebo plavidlech a bude k dispozici přístup do registru Státní plavební správy.