Ministerstvo chce zpřísnit podmínky pro obchodníky s energiemi. Změna má ochránit spotřebitele

Události v regionech: Ochrana spotřebitelů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu plánuje zpřísnit podmínky pro obchod s energiemi. Dotkne se to dodavatelů, kteří už v minulosti měli problém s Energetickým regulačním úřadem. Novelu zákona chce podle informací ČT ministerstvo předložit do několika týdnů. Má předejít problémům, se kterými se teď potýkají odběratelé i na jihu Moravy.

Zákazníci společnosti Lidové energie si nejčastěji stěžují na nedodané vyúčtování, žádnou komunikaci nebo nemožnost vypovědět smlouvu.  Desítky stížností registruje i společnost dTest zabývající se ochranou spotřebitelů.

„Co se týká nedodání vyúčtování a nevyplácení přeplatků, můžeme říct, že Lidová energie vyčnívá mezi dalšími dodavateli energií,“ uvedl koordinátor služby VašeStížnosti.cz společnosti dTest Martin Pitron.

Lidé se bohužel na telefonní linku dodavatele nedovolají a v sídle společnosti také nikdo není. Firma v e-mailu stížnosti na špatnou komunikaci odmítla. „Dotazy klientů řešíme vždy v nejkratším možném termínu. Je pravdou, že naše infolinka může být v nejvíce frekventovaných hodinách přetížená. Klientům doporučujeme obracet se na naši společnost zejména e-mailem, popřípadě písemně,“ napsal jednatel společnosti Tomáš Zabloudil.

Ten je zároveň i jednatelem firmy Stabil Energy, kterou zakládal. Energetický regulační úřad jí v minulosti udělil rekordní čtyřmilionovou pokutu a sebral licenci. „Stabil Energy byla odebrána licence za opakované a závažné porušování energetického zákona a zákona o ochraně spotřebitele,“ informoval mluvčí úřadu Michal Kebort. V získání nové licence to ale podnikateli nebránilo.

Podmínka spolehlivosti

Řešit podobné případy má nová podoba energetického zákona. „Zpřísnění podmínek pro obchodníky nyní ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje spolu s Energetickým regulačním úřadem,“ potvrdil mluvčí resortu Vojtěch Srnka.

Vzniknout má takzvaná podmínka spolehlivosti. Pokud by podnikatelé v minulosti porušili zákon, úřad by jim už registraci neudělil. Ministerstvo chce novelu předložit do několika týdnů. Nespokojení klienti Lidové energie se můžou taky obrátit na Energetický regulační úřad.