Policie stále prověřuje firmu Xixoio. Před investičními podvody varuje v nové kampani také NCOZ

Události: Prověřování Xixoio (zdroj: ČT24)

Policie pokračuje v prověřování společnosti Xixoio. Škoda způsobená investorům by mohla dosahovat až půl miliardy korun. Před investičními podvody varuje v nové kampani „Nebuď labuť“ také Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Společnost Xixoio, kterou policie podezírá z podvodu a praní špinavých peněz, se snaží vytvořit alternativní systém financování založený na obchodu s digitálními aktivy, takzvanými tokeny. Ty mají sloužit jako obdoba akcií. Podle policie se ale firma snaží z lidí jen vylákat peníze, které pak ale nikam neinvestuje.

Hlavními představiteli firmy jsou Richard Watzke a Henry Ertner. „Není to totéž, jako když si programátor v garáži naprogramuje token, vydá vám ho a vy si ho odnesete na USB. Nene, my jsme ten token naprogramovali na papíru,“ uvádí v jednom z videí Watzke.

Ústředí společnosti se nachází v jednom z areálů v pražské Libni, kde minulý týden zasahovala policie. „V rámci úkonů trestního řízení došlo k zadržení dvou fyzických osob a rovněž bylo provedeno sedm domovních prohlídek a čtyři prohlídky jiných prostor a pozemků,“ uvedla mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Ertner na dotaz ČT odmítl odpovědět.

Nalákání na nepřiměřený zisk

Lidem jsou slibovány snadné peníze nebo pasivní příjem – to je podle Národní centrály proti organizovanému zločinu jeden z prvních znaků investičního podvodu.

„Obvykle lidi nalákáváte na naprosto nepřiměřený, zaručený zisk. Velmi často tvrdíte, že jste dozorováni ČNB, což není pravda,“ vysvětluje také ředitel NCOZ Jiří Mazánek. Právě Česká národní banka před rokem na firmu upozorňovala. „Společnosti XIXOIO a.s. nebylo uděleno žádné povolení České národní banky k podnikání na finančním trhu,“ uvedli zástupci ČNB v prohlášení.

Policie trestní stíhání nezahájila, podezření ale dál prověřuje. V rámci vyšetřování zatím zabavila majetek v celkové hodnotě přibližně padesáti milionů korun, a to včetně rodinného domu ve středočeském Těptíně. Dům koupila loni v květnu manželka Richarda Watzkeho za víc než 36 milionů korun. Nemovitost včetně pozemku policie zajistila jako výnos z údajné trestné činnosti.

Podle policie investičních podvodů letos výrazně přibylo a podvodníci využívají důvěry lidí hlavně v předvánočním období.