Správa železnic zprovoznila další část koridoru na jih, na trase je však výluka

Události: Správa železnic zprovoznila nový úsek tranzitního koridoru na jih (zdroj: ČT24)

Železničáři zprovoznili další část čtvrtého železničního koridoru na jihu Čech. Cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi tak bude o desítky minut rychlejší. Zatím však provoz na trase komplikuje výluka kvůli jiné modernizaci trati. K úplnému dokončení koridoru zbývá postavit úsek Nemanice-Ševětín, k tomu by mohlo dojít kolem roku 2030.

Nový úsek čtvrtého koridoru má výrazně urychlit cestování na jih Čech. Návrh nového jízdního řádu, který začne platit v půlce prosince, naznačuje, že se cesta rychlíkem z Prahy do Českých Budějovic zkrátí ze současných 122 na sto minut.

V současnosti je v úseku výluka, cestující z Prahy do Českých Budějovic tak musí ve Veselí nad Lužnicí přestoupit na autobusovou dopravu.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy je důvodem instalace traťové části zabezpečovacího systému ETCS a dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení. „Pak se sem vlaky vrátí za deset dní, akorát bude jinak řízené zabezpečovací zařízení,“ uvedl výpravčí Jan Lusk.

K dokončení čtvrtého tranzitního koridoru zbývá postavit úsek Nemanice-Ševětín, hotovo by údajně mohlo být kolem roku 2030. Železničáři zvažují financovat stavbu pomocí soukromého investora. „Probíhá prověřování, zda je právě takový způsob financování vhodný,“ dodal Gavenda.