Pro prevenci požárů v národních parcích by bylo potřeba víc strážců. Nejsou na ně ale peníze

UK: Riziko velkých požárů v přírodě (zdroj: ČT24)

Odhozené nedopalky, zakládání táborových ohňů a agresivita, i to je obrázek turistů v národních parcích. O tom, co by pomohlo předcházet požárům v národních parcích i negativnímu chování návštěvníků, se bavili odborníci v Událostech, komentářích. Tvrdší tresty mohou částečně pomoci, bylo by ale zapotřebí více strážců v terénu, upozornili.

Podle Vojtěcha Suchardy z advokátní kanceláře Arrows ETL Global může být zvýšení trestů za nebezpečné chování v chráněných oblastech a v lesích krokem, který může přinést debatu na toto téma a zlepšit obecné povědomí o správném chování v přírodě. 

„Každý by si měl sám v sobě uvědomit, že tím, jak se chová, může zasáhnout do života jiných lidí. Represe je až následek,“ apeluje Sucharda. Pokud by se našel například viník požáru v Národním parku České Švýcarsko, nesl by podle Suchardy i nyní odpovědnost za vzniklé škody. 

Viník škodu nemusí splatit za celý život

„Jak trestní zákoník, tak i občanskoprávní úprava počítá s tím, že když způsobím nějakou škodu, jsem za ni odpovědný. Míra náhrady výše škody, pokud se budeme bavit o desítkách milionů korun, je složitější otázka i z toho pohledu, že člověk nemusí být schopen za celý svůj život takovou škodu uhradit. Pak vstupují do hry pojišťovny,“ vysvětluje Sucharda.  

Tomáš Rothröckl, ředitel Správy Národního parku Podyjí, míní, že represivní akce je to poslední, co by vedení parku chtělo používat. „Dohledová činnost by měla mít spíš informační charakter, návštěvníkům informace často chybí,“ říká.

Zájemců o místa strážců je dost

Vedení parku zase podle něj chybí dostatečný počet strážců, kteří by se na toto mohli zaměřovat. „Tato oblast je personálně poddimenzovaná, a kdyby těch lidí bylo více, tak by jich bylo více v terénu a přispělo by to i k protipožární prevenci,“ myslí si Rothröckl. Zájemci o tato místa podle něj jsou, parky ale na další zaměstnance nemají peníze. 

Podle Martina Svitáka z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje jsou příčiny požárů v letních obdobích spojeny hlavně s chováním lidí v lesích. „V řadě případů je to nedbalost, odhazování nedopalků a táboráky na nevhodných místech. Případně jde o podcenění situace, vypouštění balónů na horký vzduch či zapalování petard,“ vysvětluje. Právě pro předcházení takovému chování by pomohlo navýšení počtu strážců v národních parcích.