V Česku padaly teplotní rekordy. Kvůli riziku požárů nevyjedou o víkendu parní lokomotivy

Události: V Česku platí výstrahy na velmi vysoké teploty (zdroj: ČT24)

Úterý bylo v Česku jedním z nejteplejších dní letošního roku. Padlo patnáct rekordů pro 19. červenec na stanicích, které měří alespoň třicet let, uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Ve středu bude ještě tepleji a ve čtvrtek to bude zejména na východě republiky podobné. Meteorologové vydali kvůli očekávaným vedrům výstrahu, zatím na většině míst platí do čtvrtečního večera. Navíc je zvýšené riziko požárů. Některé kraje již zakázaly rozdělávání ohně.

„Teplotní rekordy jsme zaznamenali zejména na severozápadě Čech,“ uvedl Borovička. Stanice Plzeň-Bolevec naměřila rovných 35 stupňů Celsia. V Tušimicích má nové maximum pro tento den hodnotu 34,5 stupně, ve Stříbře 34,1 stupně a v Chebu 33,8 stupně. V Kopistech a Doksanech naměřili shodně 35,2 stupně Celsia, což bylo nejvíc v zemi. Nové rekordy to nicméně nebyly.

Nad třicet stupňu teploty vystoupaly v Praze, Slezské Hartě, Frýdku-Místku a Karlových Varech. „Vysoké hodnoty ale naměřily i horské stanice,“ podotkl Borovička. Rekord tak padl například na Labské boudě, kde bylo 23,9 stupně Celsia. Chladněji bylo na hřebenech Krkonoš, kde se teploty pohybovaly kolem 22 stupňů Celsia. Ke dvaceti stupňům se dostávala maxima na Sněžce.

Český hydrometeorologický ústav vydal na úterý pro většinu republiky výstrahu před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí, která předpokládá, že odpolední hodnoty přesáhnou 31 stupňů Celsia. 

Očekávané teploty 19. a 20. 7. 2022
Zdroj: ČHMÚ

Ve středu až 38 stupňů

Ve středu budou vedra ještě úpornější a téměř v celém Česku bude platit důraznější varování, podle kterého překročí odpolední teploty 34 stupňů Celsia. Očekávaná středeční maxima budou většinou mezi 32 a 36 stupni, v západní plovině Čech by mohlo být i 38 stupňů.

Vůbec nejtepleji by mělo být na severu Čech – na Lounsku, Mostecku a Litoměřicku. A podobně vysoká maxima budou zřejmě i na jižní a střední Moravě. Tam vedra vydrží ještě ve čtvrtek. Nejchladněji by mělo být i ve středu v Kraji Vysočina, kde bude platit nižší stupeň výstrahy.

Na horách se budou ve středu teploty pohybovat kolem 27 stupňu Celsia. Na Šumavě a v Krušných horách bude kolem třiceti stupňů, což jsou vyjímečně vysoké hodnoty.

Mohly by padnout historické denní rekordy. V pražském Klementinu, kde sahá historie měření až do 18. století, jsou zatím platné rekordy pro 19. a 20. červenec z roku 2006. Již v úterý by mohlo být v ohrožení tehdejších 34,3 stupně, ještě pravděpodobnější je, že nevydrží historický rekord pro 20. červenec, který činí 35,3 stupně. V Praze by mělo být ve středu až 36 stupňů.

Absolutní český teplotní rekord ale nejspíše odolá. Starý je bezmála deset let – historicky nejvyšší naměřená teplota byla naměřena v srpnu 2012 ve středočeských Dobřichovicích. Bylo to 40,4 stupně Celsia, tedy ještě o dva stupně více, než kolik by mohlo být ve středu na západě Čech.

Hodně pít, málo se namáhat

Podle meteorologů je potřeba dbát při vysokých teplotách na pitný režim, hrozí dehydratace a při pobytu na slunci také přehřátí. Kolem poledne a odpoledne je potřeba omezit tělesnou zátěž. ČHMÚ také apeloval na motoristy, aby v zaparkovaných autech nenechávali děti nebo zvířata.

V regionech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, navíc hrozí potíže v kolejové dopravě. Kolejnice se mohou v horku roztáhnout a lámat nebo vybočit. V Česku byly v minulosti potíže například s tramvajovými kolejnicemi položenými v betonových panelech. Tramvajových tratí postavených touto technologií ale poslední dobou ubývá.

Potíže ale mohou nastat i na železnici. Dopravci ve Velké Británii, která se momentálně potýká s rekordními vedry, ruší spoje a kvůli pomalým jízdám upozorňují na zpoždění. V Česku zatím žádné omezení na železnici v souvislosti s počasím není, ale České dráhy apelovaly na cestující, aby pozorně sledovali aktuální informace o omezení provozu.

„Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování preventivně připravili a vybavili se na cestu dostatečným množstvím tekutin, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost,“ uvedl mluvčí drah Lukáš Kubát.

Kvůli hrozícím požárům je zakázáno rozdělávat oheň u lesů, v Praze i kouření v parcích

Hrozí také požáry. Zvýšené riziko jejich vzniku je ve většině republiky s výjimkou Jihočeského kraje a Vysočiny. Praha a Středočeský kraj proto vyhlásily zákaz rozdělávání ohně na rizikových místech.

Rozdělávat oheň – v Praze jde navíc ruku v ruce zákaz kouření – se nesmí v lesích a 50 metrů od jejich okraje, v pracích, lesoparcích, poblíž míst s uskladněným senem nebo slámou a na polích, kde hrozí vzplanutí pěstovaných plodin. Zakázány jsou také  pyrotechnické výrobky nebo létající lampiony. Protože je zákaz vyhlášen až do nedělního odpoledne, znemožní i plánované jízdy parních lokomotiv.

Hasičům už vedra dělala starosti v úterý. Hořela louka u obce Staré Sedliště na Tachovsku. Její hašení komplikoval spadlý drát vysokého napětí. Nedaleko obce Úherce na Plzeňsku zasahovali v lese. Požár se rozšířil i na poli v obci Březí u Žinkov v Plzeňském kraji na ploše 500 metrů čtverečních. Soukromému zemědělci se zřejmě podaří zachránit jen třetinu úrody.

90’ ČT24: Vedra sužují Evropu – kdy dorazí do Česka? (zdroj: ČT24)

Meteorolog ČT Michal Žák připomněl, že v Česku platí výstraha pro požáry jen s nízkým stupněm nebezpečí. Opatrnost je podle něj ale namístě. „Někde je při těch vysokých teplotách krajina vyschlá a stačí relativně málo, aby došlo ke vznícení a vzniku požáru,“ upozornil.

Vlna veder odejde na východ, ale jen pomalu

Středa bude nejteplejším dnem týdne a možná i léta – nebo přinejmenším druhé poloviny července. Ve čtvrtek by měly dorazit bouřky a teploty poněkud srazit. Ochlazení ale přijde od západu, proto bude ještě ve čtvrtek platit výstraha na vysoké teploty. Na Moravě a ve Slezsku ještě bude mezi 32 a 36 stupni, proto bude až do osmi hodin večer pro všechny moravské regiony kromě Vysočiny a také pro celý Pardubický kraj a většinu Královéhradeckého kraje výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Čechách bude již mírnější a v Karlovarském kraji a západní části Plzeňského kraje již ve čtvrtek výstraha kvůli vedru nebude.

Pro východ republiky nejspíše prodlouží ČHMÚ výstrahu s nižším stupněm ještě na pátek, zatím tak ale neučinil. O víkendu a na počátku týdne se ještě oteplí i v Čechách, ale tak vysoko jako nyní by již maxima vystoupat neměla.

Podle Ondřeje Lhotky z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd bývají vlny veder různě dlouhé, ty nejvýraznější z poslední doby byly z let 2015 a 2018. „Ty se zapsaly jako jedny z nejdelších v České republice za poslední dobu,“ poznamenal. Ojediněle podle něj trvají vlny veder přes dva týdny.