Ištvanovým nástupcem na olomouckém státním zastupitelství by mohl být Radim Daňhel. Navrhl ho Stříž

Vrchním státním zástupcem v Olomouci by se mohl stát Radim Daňhel. Ministrovi spravedlnosti jej navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Daňhel v současnosti vede Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. V Olomouci by se měl stát nástupcem Ivo Ištvana, který skončil v březnu. Od té doby řídí státní zastupitelství náměstek Pavel Komár.

O případném jmenování na základě návrhu nejvyššího státního zástupce ze zákona rozhoduje ministr spravedlnosti.

Radim Daňhel se dosud pohyboval na různých úrovních soustavy státních zastupitelství, pracoval na okresních zastupitelstvích v Brně a Kroměříži, kde je od roku 2020 okresním státním zástupcem, a na obvodním státním zastupitelství v Praze 5.

Šest let působil také na pražském vrchním státním zastupitelství a rok na ministerstvu spravedlnosti. Dlouhodobě se specializuje především na majetkovou a hospodářskou kriminalitu a zajišťování výnosů z trestné činnosti.

Vrchním státním zástupcem v Olomouci byl posledního čtvrt století, i když s přestávkou, Ivo Ištvan. Jmenován byl v roce 1997, o deset let později jej sice tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal, ale v roce 2011 vyhrál Ištvan soud a do funkce se vrátil. V mezidobí byla vrchní státní zástupkyní Milena Hojovcová. Nadobro Ištvan v čele olomouckého vrchního státního zastupitelství skončil letos v březnu. Od dubna působí na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně.