Zdravotní péče o ukrajinské uprchlíky vyšla zatím na stovky milionů

Události: Náklady na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT24)

Ukrajinští uprchlíci zatím v Česku čerpali zdravotní péči v řádech stovek milionů korun. Vyplývá to z dosavadních dat pojišťoven. Podle té největší, Všeobecné zdravotní pojišťovny, se náklady zatím vyvíjejí optimističtěji, než instituce původně odhadovala.

Alina Alexandrová odešla z ukrajinské Oděsy hned na začátku ruské agrese. Porodila už v kolínské nemocnici. Nejprve měla obavy, že se tam nedorozumí. Nakonec ale dostala potřebnou péči od lékařky, která do Česka přišla před několika lety ze Lvova.

Právě ošetření během těhotenství a porodu jsou příkladem péče, kterou už ukrajinští uprchlíci v Česku čerpali. Vedle toho to byly podle zdravotních pojišťoven také třeba základní prohlídky u praktických lékařů nebo zubařů. „Aktuálně evidujeme 4770 pojištěnců z řad běženců z Ukrajiny. Za poslední tři měsíce od března do května péče těchto lidí stála tři miliony osm set tisíc korun,“ vyčíslil mluvčí zdravotní pojišťovny RBP Ivo Čelechovský.

„V tuto chvíli víme, že se pohybuje v řádech stovek milionů korun, nicméně z hlediska původních predikcí se tento výsledek jeví jako optimističtější,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Přestože si stále více běženců nachází práci, většina z nich spadá pod státní pojištěnce, za které odvádí platby stát. Podle odhadu resortu zdravotnictví je to zhruba 750 milionů korun měsíčně. Pro část uprchlíků je přitom stále obtížný i první krok, tedy najít lékaře – například pediatra.

„Jsou ordinace, které ty jednotky pacientů, kteří se na ně obrátí, zvládnou. Ale jsou i ordinace, které nemohou a musí je poslat ke kolegovi,“ řekla předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. Podle sdružení se ale situace stabilizovala. I proto, že děti jsou nyní méně nemocné než v chladnějších měsících. Část z nich se už také s rodiči vrátila na Ukrajinu.